Girne'deki patlamalar sonrası 'askeri tesisler taşınmalı' tartışması büyüyor

Kıbrıs'ın Girne kentinde gece saatlerinde askeri mühimmat deposunda meydana gelen patlamalar sonrası ülkede askeri tesislerin kentlerin dışına taşınması tartışıyor. Gelecekte bu tür hadiselerin tekrarlanmaması için KKTC İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, askeri bölgelerin, özellikle mühimmat bulunan yerlerin konumunun değişmesi gerektiğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Girne kentinde bugün 01.30 sularından saat 05.00’e dek süren askeri bir tesisteki büyük patlamalar Kıbrıs Türk toplumunda yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Agios Epiktitos-Çatalköy’de bir askeri mühimmat noktasında yaşanan patlamalar sonrasında Kuzey Kıbrıs, askeri tesislerinin kentlerin dışarısına taşınması opsiyonunu gündemine alıyor.

Türkiye’de 15 Temmuz başarısız darbe girişiminden sonra kent içerisinde ve çevresinde bulunan askeri noktaların taşınmasına benzer bir gelişme ileriki süreçte Kıbrıs’ın kuzeyine, bu kez kamu güvenliği ve sağlığı ekseninde gündeme gelebilir.

Konu ile ilgili önemli bir açıklama, patlamaların sona ermesinden sonra KKTC İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars'dan geldi. Konu ile ilgili olarak Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’na konuşan Baybars, 1974’ten sonra adanın kuzeyinde Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının yerleşimi ve planlaması ile ilgili ciddi bir revizyonun gündeme gelmesi gerektiği yönünde mesaj veren ilk Kıbrıslı politikacı oldu.

1995 VE 2019 PATLAMALARI 

Bugün yaşanan büyük patlamaya ilişkin olarak KKTC İçişleri Bakanı benzer bir tehlikenin 24 yıl önce de yaşandığına işaret etti.

"1995 yılında Beşparmak yangını yaşamıştık ve orada da askeri mühimmatın bulunması, ama herhangi bir patlamanın olmaması büyük bir tehlikeyi önlemişti”, vurgusunda bulunan Baybars yeni süreçte meselenin çok boyutlu olarak masaya yatırılması gerektiği yönünde mesaj verdi.

SİVİL ALANLARDAN UZAKLAŞTIRMA OPSİYONU

Gelecekte bu tür hadiselerin tekrarlanmaması için Baybars, askeri bölgelerin, özellikle mühimmat bulunan yerlerin konumunun değişmesi gerektiğini belirtti.

"Askeri bölgelerin, özellikle cephanelik olan yerlerin konumu hakkında çalışmalar yapılması gerekiyor”, diyen Baybars söz konusu mesele ile ilgili gelecekte çalışmaların başlayacağı yönünde mesaj verdi.

Baybars ayrıca şunu vurguladı: "Ülkenin her yanında, özellikle mühimmat bulunan yerlerin sivil halkın yaşadığı yerlerden uzaklaştırılması bir gerçektir”.

ASKERİ BÖLGELERLE YAŞAM ALANLARI İÇ İÇE 

1974’te yaşanan savaş ve adanın fiili olarak bölünmesinden sonra Kıbrıs’ın her iki yakasında, kentlerin ve yaşam alanlarının yanı başında askeri bölgeler oluşturuldu. Özellikle adanın kuzey kesiminde, gerek büyük kentlerde gerekse de kırsal bölgelerde, özellikle sınır hattına yakın bölgelerde, büyük askeri birimler bulunuyor.

Sivillerin yaşam alanları ile iç içe olan askeri noktalarla ilgili bugüne dek herhangi kayda değer bir çalışma yürütülmezken, geçtiğimiz aylarda adanın kuzeyine Türkiye’ye ait yeni bir askeri üssün kurulması fikri gündeme taşınmıştı.

2011 yılında ise adanın güneyinde, Suriye’ye gönderilen ve el konulan mühimmatın depolandığı Mari Deniz Üssü’nde büyük bir patlama yaşanmış, onlarca askeri personel hayatını yitirmişti.