Yunanistan'da üç ABD üssü yenileniyor

Yunanistan'da yeni anlaşma: Üç yeni ABD üssünün yenilenmesi gündeme geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son yıllarda Türkiye ile ilişkilerde sorunlar yaşayan ve Ortadoğu genelinde Donald Trump’ın başkanlık yıllarında yeni planlamalara giden ABD komşu Yunanistan’daki askeri varlığını yoğunlaştırıyor.

Yunanistan medyasına yansıyan son bilgilere göre Atina ile yeni bir askeri anlaşma imzalayacak olan ABD komşu ülkenin birçok stratejik noktasında yeni askeri tesisler oluşturuyor.

Syriza iktidarı döneminde yoğunlaşan ABD-Yunanistan askeri ilişkilerinin muhafazakâr Yeni Demokrasi döneminde de hızlı bir şekilde gelişmesi bekleniyor.

YENİ ANLAŞMA GELİYOR

Atina’da diplomatik ve askeri kaynaklardan yansıyan son bilgilere göre an itibari ile Washington ve Atina yeni bir askeri işbirliği anlaşması üzerinde kafa yoruyor.

Buna göre Yunanistan ve ABD yeni süreçte Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması imzalayacak.

İmzalanacak olan yeni anlaşma 1990 yılında ABD ile Yunanistan arasında imzalanmış olan anlaşmanın yerini alacak.

Yeni anlaşma ile ABD Yunanistan genelinde yeni askeri olanaklara sahip olacak ve bölge genelindeki askeri varlığını önemli şekilde artıracak.

GİRİT'TEKİ ÜS BÜYÜYOR  

ABD ile Yunanistan’ın yeni savunma işbirliği anlaşmasını imzalamaya hazırlandığı bir dönemde, ABD sessiz bir şekilde Girit’teki Souda Askeri Üssü’nü modernleştiriyor.

Souda Üssü'nü genişleten ve modern teçhizat ile donatan ABD yeni süreçte Girit’i ABD’nin Ortadoğu ve Doğu Akdeniz ile ilgili planları açısından hayati role haiz bir üs olarak görüyor.

ABD’nin modernleştirme çalışmaları yürüttüğü Girit’te, Yunanistan ve İsrail modern bir radar üssü kuruyor. Bu adımla, Yunanistan ve İsrail, ABD ile koordineli bir şekilde Doğu Girit’ten tüm Doğu Akdeniz’i takip edecek.

ÜÇ YENİ ÜS 

Girit’teki hummalı faaliyetlere paralel olarak Yunanistan üç ayrı noktasında ABD ordusu yoğun faaliyetler içerisine girmiş durumda.

Stefanovikeio Hava Üssü, ABD ordusunun ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yenileniyor. Yenileme çalışmalarını Pentagon’lu üst düzey yetkililer takip edip yönetiyor.

Larissa Havalimanı’nın ise yeni dönemde yeni misafirleri var. ABD Hava Kuvvetleri bu havalimanına insansız hava uçakları yerleştirmiş durumda.

ABD Yunanistan’da geliştirmiş olduğu yoğun askeri faaliyetlerinin bir başka noktası ise Aleksandroupolis. Bu eyaletin doğal limanını kendi ihtiyaçları temelinde modernleştiren ve büyüten ABD bölgede yeni askeri tesisler kurmak için düğmeye bastı.