Yunanistan'da üniversiteye polis giriyor

Yunanistan'da iktidara gelen muhafazakâr hükümet, polisi üniversiteden uzak tutan yasayı değiştirmeye hazırlanıyor. Atina Politeknik Direnişi'nin cunta yönetimini deviren ayaklanmanın kıvılcımını çaktığı dönemin mirası olan yasa, Yunan demokrasisisin simgelerinden biri sayılıyordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'da iktidara yeni gelen merkez sağcı hükümetin ilk icraatlarından biri, ülkenin demokrasi tarihinde büyük bir önem taşıyan akademik özgürlüğe el atmak oldu. Protesto gösterisi düzenleyen öğrencileri ve düşünce özgürlüğünü korumak adına polisin üniversite kampüslerine girmesini yasaklayan yasanın değiştirilmesi gündemde. Güvenliği gerekçe gösteren hükümet, üniversiteleri büyük ölçüde polisten uzak tutabilmiş yasanın budanması için yeni bir tasarıyı bu hafta parlamentoya sunacak.

Mevcut yasa, Atina Politeknik Direnişi'nin Yunanistan'da askeri cunta yönetiminin çöküşünü başlattığı dönemin bir mirasıydı. Albaylar Cuntası 17 Kasım 1973'te üniversiteye bir tank göndermiş, tankın üniversite kapısına çarpmasıyla başlayan tetiklenen, 24 kişinin yaşamını yitirdiği ayaklanma cunta yönetiminin de sonunu getirmişti. 17 Kasım 1973 günü ülke toplumunun hafızasında otoriteye karşı derin bir şüpheyi kazırken, öğrenciler o günden bu yana her yıl Atina'da kanlı bir bayrakla anma yürüyüşü düzenliyor. 1982 yılında da, üniversiteleri polisten muaf tutan yasa çıkarıldı.

Ancak iktidara yeni gelen Kiryakos Miçotakis hükümeti, geçmiş hükümetler döneminde de tartışma yaratan ve zaman zaman kısmen geri çekilip tekrar yürürlüğe konulan bu yasayı değiştirmek istiyor. Hükümet, 'akademik sığınak' sağlayan yasanın amacının artık ortadan kalktığını, suçluların bu yasayı suistimal ettiğini ve üniversitelerde uyuşturucu kullanımının bu nedenle yaygınlaştığını savunuyor.

Başbakan Kiryakos Miçotakis "Durum ne yazık ki, fikirlerin korunduğu bir sığınaktan hukuksuzluk sığınağına dönüşmüş durumda" dedi. Eğitim Bakanı Yardımcısı Vassilis Digalakis de yasa nedeniyle 'yasadışı faaliyetlerin' önünün açıldığını savundu. Yunanistan'da bazı üniversitelerin yönetimleri de özellikle protesto gösterileri sırasında yaşanan öğrenci işgallerinden ve uyuşturucudan şikâyetçi.

Bununla birlikte, 2011 yılında ekonomik kriz nedeniyle düzenlenen eylemler sırasında Sosyalist Parti hükümeti tarafından askıya alınan yasa, 2017'de solcu Syriza tarafından geri getirilmişti. Syriza, yeni hükümetin son girişimine de tepki gösterdi. Partinin milletvekili ve eski, eğitim bakanı Nikos Filis yasanın Yunan demokrasisi ile eş anlamlı olduğunun altını çizdi. Filis, "Ben, yapılanın tehlikeli bir anakronizm olduğuna inanıyorum. Özerklikten söz ediyoruz. Sığınak yasasını kaldırıyoruz demek, demokrasinin büyük bir kısmını kaldırıyoruz demek gibi" tepkisini gösterdi.

Hükümetin girişimine tepki olarak 2 bini aşkın öğrenci de sokağa döküldü. Eyleme katılan Theodoris Bourliaskos, "Fikir özgürlüğünün, hiçbir devlet kurumunun müdahale edememesi anlamına geldiğini düşünüyorum" dedi. (DIŞ HABERLER)