İran, yakaladığı 'CIA ajanları'nın fotoğraflarını yayınladı

İran'la Batı arasındaki gerilimde yeni bir perde açıldı. Tahran, bir yıl içinde yakaladığını iddia ettiği 17 'CIA ajanı'nın fotoğraflarını yayınladı. ABD ise iddiayı reddediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 17 CIA casusunu yakaladığını duyuran İran İstihbarat bakanlığı, bu kişilerin fotoğraflarını yayınladı. İran devlet televizyonu, geçtiğimiz yıl içinde yakalandığı belirtilen 17 ajana ait bazı belgeleri de yayımlarken, bu kişilerin bazılarının idam cezasına çarptırıldığı da açıkladı. İran'ın bu açıklaması, ABD Başkanı Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilip yaptırımları yeniden dayatması sonrası adım adım yükselen gerilimde yeni bir perde açılması olarak yorumlandı. ABD ise CIA casuslarının yakalandığı iddiasını yalanladı.

İran yönetiminin dün gece ve bu sabah yaptığı açıklamalara göre, CIA ajanı olduğu iddia edilen 17 kişi Mart 2019 öncesindeki bir yılda, ülkenin ekonomi, nükleer, altyapı, ordu ve siber güvenlik gibi kritik sektörlerinde yalakandı. Yarı resmi Press TV'ye konuşan bir yetkili, şüphelilerin çoğunlukla özel sektörde kritik kurumlara sızdığını söyledi. Açıklamada, CIA'in bu kişilerle çoğunlukla internet üzerinden iletişim kurduğu da belirtildi.

POMPEO: İRAN YALAN SÖYLÜYOR

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise Tahran'ı yalan söylemekle itham etti. Fox News'a konuşan Pompeo, "İran rejimi yalan söylemekle dolu uzun bir geçmişe sahip" dedi. Ancak ABD Dışişleri Bakanı'nın "İran İslam Cumhuriyeti'nden eve döndürmek için çalıştığımız uzun bir Amerikalılar listesi var" sözleri de dikkat çekti.

TRUMP: TAMAMEN UYDURMA

ABD Başkanı Donald Trump da iddiayı yalanladı. Trump Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 17 CIA casusunun yakalandığı iddiası için "Tamamen uydurma. Hiçbir gerçeklik yanı yok" dedi. Trump, İran'ın iddiasının propaganda amaçlı olduğunu savundu.

Casusluk iddiaları, İran'la Batı arasındaki gerilimin Hürmüz Boğaz üzerinden yeniden tırmandığı bir dönemde geliyor. ABD İran'ı, dünya petrol ticaretinin kalbi olan Hürmüz Boğazı'nda bir dizi gerilimden sorumlu tutmuş, İngiltere Cebelitarık'ta bir İran tankerine el koymuş, İran da geçen hafta bir İngiliz tankerini alıkoymuştu. (DIŞ HABERLER)