ABD: S-400 yaptırımları konusunda pozisyonumuz aynı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Türkiye'ye Rus yapımı S-400'ler nedeniyle yaptırım uygulama planının hâlâ devrede olduğunu açıkladı. ABD'li sözcü, "Dışişleri Bakanlığı olarak bu konudaki pozisyonumuzda bir değişiklik yok" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerinin Türkiye'ye gelmesinin an meselesi olduğu belirtilirken, Amerikan yönetiminin baskısı da artıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alımı konusundaki tavırlarında değişiklik olmadığını söyledi.

Ortagus, günlük basın toplantısında Türkiye’nin S-400 alımını hayata geçirmesi halinde ABD'nin uygulamayı planladığı yaptırımlarla ilgili soruya yanıtında, yaptırım planının hâlâ devrede olduğunu vurguladı. ABD'li sözcü, "Türkiye’nin S-400’leri teslim alıyor olması hakkında hemen her gün haberler görüyoruz. Dışişleri Bakanlığı olarak bu konudaki pozisyonumuzda bir değişiklik yok" dedi.

ABD'li sözcü, "Kongre’nin onayladığı yasayı herkes biliyor. (Alımın olası) Neticeleri, F-35 programına katılım konusunu da içeriyor. Mesajlarımızda çok tutarlı olduk. Değişen bir şey yok” diye konuştu.

Washington, Türkiye’nin S-400’leri alması halinde, Ankara’yı F-35 savaş uçaklarının ortak üretimi ve satışı programından çıkarmayı planladığını açıklamıştı. ABD Başkanı Donald Trump'ın G20 zirvesinde Türkiye lehine bir tutum almış gibi görülmesine rağmen, kısaca CAATSA olarak bilinen 'Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası' kapsamında Türkiye'ye karşı hazırlanmış bir dizi yaptırım tasarısı da Kongre'de hazır bekliyor. (DIŞ HABERLER)