Sudan'da taraflar arası ilk uzlaşı

Ömer el Beşir diktatörlüğünün protestolar sonrası darbe ile devrilmesinin ardından Sudan'da gerilim azalıyor. Asker Konsey ile protesto grupları, Arap Birliği'nin arabuluculuğu neticesinde bir geçiş planı üzerinde anlaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 30 yıllık diktatör Ömer el Beşir'in haftalar süren halk isyanı sonucu ordu tarafından görevden alındığı ancak protestocular ile askeri yönetim arasındaki sivil yönetim krizinin aşılamadığı Sudan'dan nihayet uzlaşma haberi geldi. Askeri yönetim ile protestocu gruplarının,  yeni seçimler düzenlenene dek bir iktidar paylaşımı anlaşması üzerinde uzlaştığı belirtildi.

Taraflar arasında iki gündür yoğunlaşan görüşmelerin arabulucularından Arap Birliği temsilcisi Muhammed Hassan Lebatt, anlaşmanın ayrıntılarını bir basın toplantısı ile dünyaya duyurdu. Buna göre, protestocular ile Beşir sonrası yönetime el koyan Askeri Konsey arasındaki siyasi geçiş süreci anlaşması ana hatları ile şöyle:

  • En az üç yıl boyunca yönetimin en tepe kademesi (devlet başkanlığı) olarak görev yapmak üzere bir 'egemenlik konseyi' kurulacak; askerler ile siviller bu konseyi dönüşümlü olarak kontrol edecek.
  • Seçimler düzenlenene dek bağımsız bir teknokratlar hükümeti kurulacak.
  • Protestoculara son haftalarda düzenlenen şiddet eylemleri soruşturulacak.

Taraflar arasındaki anlaşmanın açıklanmasının ardından, Sudan'da kutlama var. Başkent Hartum'da her yaş grubundan binlerce kişi 'Sivil! Sivil!' sloganlarıyla sokaklara döküldü. (DIŞ HABERLER)