AB, IŞİD militanları için özel mahkeme planlıyor

Avrupa Birliği ülkelerinin, Suriye ve Irak'ta yakalanan IŞİD militanları için uluslararası ceza mahkemesi kurulması fikrini incelediği belirtildi. Mahkemenin Irak ya da Katar'da kurulması planlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin, Suriye ve Irak'ta yakalanan IŞİD militanı vatandaşları için uluslararası bir ceza mahkemesi kurulması fikrini incelediği belirtildi. Buna göre, 'savaş suçları mahkemesi' olarak da tanımlanan uluslararası özel ceza mahkemesinin Irak ya da Katar'da kurulması öngörülüyor.

Almanya merkezli Funke Medya Grubu'na ait yayın organlarında yer alan haberlere göre, Belçika, Almanya, Finlandiya, Fransa, İngiltere, Hollanda, Avusturya, İsveç, İsviçre ve AB temsilcileri geçen hafta İsveç'te bir araya gelerek, kurulacak mahkeme ile ilgili görüş alışverişinde bulundu.

Avrupa ülkeleri Suriye ve Irak'ta yakalanan Avrupalı militanların ülkelerine iade edilmelerine sıcak bakmıyor. Mahkemelerin kanıt toplama konusunda zorlanmasından endişe ediliyor. ABD Başkanı Donald Trump ise söz konusu sanıkların geldikleri ülkelere iade edilerek orada yargılanmasını önermişti.

Öte yandan kurulacak özel mahkemenin vereceği kararlar arasında idamın da olup olmayacağı tartışılıyor. Irak yasaları idam cezasına onay verirken Almanya idam cezalarına kesinlikle müsamaha gösterilmeyeceğini açıkladı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Irak'ın cezai uygulamalarını kabul ediyoruz. Bildiğimiz kadarıyla bu yasalar yabancı IŞİD zanlılarına da uygulanıyor. Ancak ölüm cezasını reddediyoruz” denildi.

Suriye ve Irak'ta kısa süre önce düzenlenen operasyonlarda binden fazlası Avrupa ülkelerinin vatandaşı olan beş bin civarında IŞID militanı yakalandı. (Deutsche Welle Türkçe)

Etiketler mahkeme IŞİD ab