Çipras düşerken 'eski dost' Varoufakis yükseliyor

Yunanistan'da, AB'nin ekonomi politikalarına itiraz ederek Çipras ve Syriza ile yollarını ayıran eski Maliye Bakanı Varoufakis 2 ay önce kurduğu yeni partisi ile yüzde 3 oy alarak önemli bir başarı elde etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanis'tan Çipras zor günler geçirirken yola birlikte çıktığı Varoufakis'in yıldızı parlıyor. Son anda Atina’da aksi yönde bir gelişme yaşanmazsa, Syriza hükümetlerinin ilk Maliye Bakanı Yanis Varoufakis Avrupa Parlamentosu seçimlerinde büyük bir seçim başarısına imza atmış olacak. Varoufakis’in sadece birkaç ay önce kurduğu parti yüzde 3 barajını aşıp Avrupa Parlamentosu’na kendi vekilini göndermek üzere.

Ülkede hafta sonu yapılan Avrupa Parlamentosu seçiminde şu ana dek oyların yaklaşık yüzde 94’ü sayılmış durumda. Son sayılan oylarla beraber Varoufakis’in kurduğu Mera25 hareketinin oy oranı yüzde 3'e ulaştı. Bu orana göre Mera25 yeni Avrupa Parlamentosu'nda (AP) bir sandalye ile temsil edilecek.

İLK SEÇİMİNDE ÖNEMLİ BAŞARI

Yunanistan medyası eldeki verilerle hükümetin ağır bir yenilgi aldığı seçimde Varoufakis’in AP’deki koltuğu kazandığını ancak son birkaç saat içinde Mera25 oranının yüzde 0,01 oranında gerilediği ve hâlâ toplam oyların önemli bir kısmının sayılmamış olduğu uyarısında bulunuyor. Ancak her durumunda, önümüzdeki saatlerde Mera25’in oylarında kayda değer bir gerileme söz konusu olmazsa, Varoufakis AP’de temsil hakkı elde etmiş olacak. Aksi taktirde, Varoufakis yeni partisi ile girdiği ilk seçimlerde kayda değer bir başarı elde etmiş olacak.

.

SEÇİMDE SON DURUM

Yunanistan genelinde sayılan oyların yüzde 94’ne göre partilerin oy oranları şöyle:

Yeni Demokrasi (sağ): Yüzde 33,11

Syriza (sol): Yüzde 23,81

Değişim Hareketi (eski Pasok, sosyal demokrat): Yüzde 7,69

Yunanistan Komünist Partisi: Yüzde 5,39

Altın Şafak (faşist): Yüzde 4,86

Helen Çözümü (faşist): Yüzde 4,14

Mera25 (sol): Yüzde 3

MERA25: SOL-YEŞİL-LİBERAL İTTİFAK

Mera25, eski Maliye Bakanı Varoufakis tarafından 27 Mart 2018 tarihinde kurulan yeni bir siyasi hareket. Yeni hareketin tanıtımı Atina’da gerçekleştirildi. 2018 Aralık ayında eski Syriza üyesi ve milletvekili, Sofia Sakorafa, partiye katıldı. Mera25’nin AP’ye girmesi durumunda Sakorafa yeni hareketi Avrupa çapında temsil edecek. Parti 2019 Avrupa Parlamentosu seçimlerine DiEM25'in bir parçası olarak katıldı ve yaklaşan erken milletvekili seçimlerine de katılma kararı aldı.

Parti kendisini “sol, yeşil ve liberal Yunanlar ittifakı” olarak tanıtıyor ve Avrupa enternasyonalizmi, ekonomik rasyonalizm ve sosyal kurtuluş gibi iddialarla öne çıkıyor. Varoufakis’in kurduğu partinin programında ulusal borçların yeniden yapılandırılması, kamu borcunun yeniden yapılandırılması için bir şirketin oluşturulması, vergi oranlarının genel olarak azaltılması gibi fikirler öne çıkıyor.