Kıbrıs meselesinde federal çözüm tartışması alevleniyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC), Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Halkın Partisi (HP) koalisyon hükümeti kurulmasının ardından hükümet ile Cumhurbaşkanlığı arasında federal çözüm tartışması alevlendi. Federal çözüm konusunda ısrarını sürdürülen Cumhurbaşkanı Akıncı'ya rağmen yeni hükümet “Kıbrıs sorunu konusunda yarım asırdır devam eden sonu gelmez müzakere süreçleri, federal ortaklık modelinin tüketildiğini, mevcut şartlarda gerçekçi olmaktan uzak olduğunu göstermiştir" açıklamasını yaptı.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA- Kıbrıs’ın kuzeyinde dün akşam itibari ile şekillenen yeni Ulusal Birlik Partisi (UBP – Halkın Partisi (HP) koalisyon hükümeti arasında ‘ayar’ polemiği yaşanıyor. Merkez sağ tandanslı hükümet Kıbrıs meselesinde federal çözüm perspektifinin masadan kalktığına işaret ederken, Cumhurbaşkanlığı federal çözüm konusundaki ısrarını sürdürüyor.

Hükümet kurmayları Kıbrıs Türk liderliğinin Kıbrıs meselesinde takip ettiği çizgiye ‘ayar’ verilmesi görüşünü öne çıkarırken, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bu görüşe sert ve net ifadelerle karşı çıkıyor.

Yeni hükümetin Kıbrıs meselesindeki farklı perspektifi hükümeti oluşturan iki partinin imzalamış olduğu işbirliği protokolüne de yansıdı.

'FEDERAL ÇÖZÜM ÖMRÜNÜ TÜKETTİ'

Kıbrıs Türk basınına yansıyan son bilgilere göre Kıbrıs’ın kuzeyinde kurulan yeni hükümet, kurulur kurulmaz Kıbrıs meselesinin geleceğini ilgilendiren bir inisiyatif aldı. Hükümetin kuruluş protokolünde federal çözümün ömrünü tükettiği teoremi öne çıkarıldı.

Basına yansıyan protokol metninin ilgili bölümünde şu ifadelere yer verildi: “Kıbrıs sorunu konusunda yarım asırdır devam eden sonu gelmez müzakere süreçleri, federal ortaklık modelinin tüketildiğini, mevcut şartlarda gerçekçi olmaktan uzak olduğunu göstermiştir. Bu nedenle Kıbrıs'ta daha gerçekçi ve gerçekleştirilebilir farklı modellerin artık masaya gelmesi gerekmektedir”.

Cumhurbaşkanlığının tepkisini çeken açıklamanın devamında şu görüşlere yer verildi: “Hükümet Kıbrıs sorununa kalıcı ve kapsamlı bir çözüm bulunmasa da iki tarafın kurumları arasında ekonomi, ticaret, turizm, insani konular ve benzeri konularda iş birliği yapılmasını destekleyecektir. Bunun yanında güven yaratıcı önlemleri de Kıbrıs Türk tarafının temel tezlerine halel gelmeyecek şekilde hayata geçirmeye olumlu yaklaşacaktır”.

AKINCI'DAN 'AYAR' CEVABI 

Hükümet saflarından Kıbrıs meselesi ile ilgili gelen ‘ayar’ ve yeni plan mesajları karşısında Cumhurbaşkanı Akıncı sessizliğini yeni Başbakan Ersin Tatar’ın kendisine yeni bakanlar kurulu listesini sunmasının ardından bozdu.

“Cumhurbaşkanlığı’nın politikalarına hükümet olarak ayar verileceği” şeklindeki açıklamanın ‘amacını aşan’ bir söylem olduğunu belirten Akıncı, “İçeride böyle bir şey konuşmadık bunlar söylenmedi ama burası Cumhurbaşkanlığı, 4 yıl önce görev icra etmeye başlayan bir makamdır. Halktan 4 yıl önce alınan bu onay ayarı bozulmadan devam etmiştir, bundan sonra da devam edecektir. Ama bu ülkede ayar bekleyen gerçekler vardır. Belli konularda fikir ayrılıkları olacak belli. Bunda rahatsızlık duyulacak bir şey yok” dedi.