Yüzyılın Anlaşması!

Belirsiz anlaşmaya ilişkin sızdırmaların çoğu, sadece İsrail kaynaklı ve yalnız İsrail gazeteleri bu sızıntıları yayınlıyor. Sızan haberlere göre anlaşma, İsrail’in Arap topraklarını işgal etmesini meşru hale getiriyor; zira anlaşmada Kudüs’ün durumuna, mültecilerin dönüşüne ve Arap ülkelerinin bu konudaki rolüne asla işaret edilmiyor.

Google Haberlere Abone ol

Nebil Süceyni*

Trump’ın danışmanı Jared Kushner’in Yüzyılın Anlaşması’na ilişkin son açıklamalarından bu yana, İsrail ve Gazze sürekli savaş halinde. Bu şiddet, özellikle de Trump Yönetimi’nin Amerikan elçiliğini Telaviv’den Kudüs’e taşıma, İsrail’in Golan Tepeleri üzerinde egemenliğini tanıma, İsraillilere yıllık 3.8 milyar dolar verirken Filistinlilerin yardımlarını kesme ve Filistin davasını tasfiye edeceği reklamını yaptıktan sonra Filistinlilerin hayatlarını güzelleştirecek, İsrail’e istediği güvenliği verecek nihai çözüm imkanına ilişkin ciddi şüpheler uyandırmakta.

TÜM HABERLER İSRAİL BASININA SIZDIRILIYOR

Belirsiz anlaşmaya ilişkin sızdırmaların çoğu, sadece İsrail kaynaklı ve yalnız İsrail gazeteleri bu sızıntıları yayınlıyor. Sızan haberlere göre anlaşma, İsrail’in Arap topraklarını işgal etmesini meşru hale getiriyor; zira anlaşmada Kudüs’ün durumuna, mültecilerin dönüşüne ve Arap ülkelerinin bu konudaki rolüne asla işaret edilmiyor. Ancak anlaşmanın her iki tarafça kabulü durumunda her iki tarafın kâr-zarar tablosu nasıl olacak?

Filistinliler açısından bakıldığında, bu anlaşma sayesinde Batı Şeria ve Gazze’yi içine alan bir Filistin devleti olacak. Filistinliler, İsrail limanlarını ve Ürdün tarafındaki iki geçiş kapısını, Batı Şeria’yı Gazze’ye bağlayan 30 m. yükseklikteki otobanı kullanabilecekler.

Yeni doğacak bu devlete uluslararası destek ve mali destek verilecek, Filistinli tutsaklar serbest bırakılacak, İsraillilerin Kudüs’te Filistinlilere ait evleri satın alması yasaklanacak.

İSRAİL HİMAYESİNDE BİR FİLİSTİN!

Kayıplara gelince; Yeni Filistin Devleti silahsız bir devlet olacak. İsrail saldıran taraf olduğu halde, Yeni Filistin Devleti, İsrail’e kendisini koruması için para ödeyecek.

İsrail’in yararına olan konulara gelince; Kudüs üzerindeki egemenliği tahkim edilecek, Batı Şeria’daki yerleşim birimlerini kendi topraklarına ilhak edecek, Filistinlilere topraklarını terk etmeleri için baskı uygulanacak.

Bütün bunlar Filistin Devleti’ni tanıma mecburiyeti olmadan gerçekleşecek. Ayrıca Yahudi tarihçi Baruh Kimirling’in de ifade ettiği gibi, Filistinlilerin geleceği yok edilecek.

Filistinlilerin, Yüzyılın Anlaşması’nı reddetmeleri durumunda Washington yönetimi Filistinlilere yaptığı yardımları kesecek. Böylece yeni bir şiddet döngüsü başlayacak, belki de yeni bir İntifada söz konusu olacak. Bu durumda Washington, İsrail’i destekleyecek.

* Yazının aslı Al Ahram sitesinden alınmıştır. (Çeviren: İslam Özkan)