Avusturya'da mülteciler için 'Göçün On Emri'

Avusturya'da göç politikası konusunda tutucu tavrıyla tanınan ilticadan sorumlu bakan Gottfried Waldhäusl mülteciler için 'Göçün On Emri' listesi hazırladı. Ayrımcı uygulamaları derinleştireceği tahmin edilen On Emir listesinde 'Avusturya'ya minnet göstermek' maddesi de yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Aşağı Avusturya'da hükümetin ilticadan sorumlu aşırı sağcı FPÖ üyesi bakanı, mülteciler için "Göçün On Emri" başlığını taşıyan tartışmalı bir liste hazırladı. Aşağı Avusturya eyaletinde, hazırlanan listede "Avusturya'ya minnet göstermek" maddesi de var.

Welt gazetesinin haberine göre bu kurallar, eyaletin iltica konularından sorumlu bakanı aşırı sağcı Avusturya Özgürlükçü Partisi'nin (FPÖ) bir üyesi olan Waldhäusl'ın imzasını taşıyor. Waldhäusl, "Bize gelen her mülteci, standart idari belgelerin yanı sıra 'Göçün On Emiri' başlıklı bir belge de teslim alacak. Emirler daha sonra, toplam 15 dilde, ülke değerlerinin anlatıldığı kurslar ve entegrasyon projelerinde de kullanılacak" açıklamasında bulundu. Bakan, söz konusu uygulamaya en kısa sürede başlanacağını söylerken, ülkedeki mülteci statüsündeki insanların söz konusu belgeyi imzalaması gerekeceğini de belirtti.

Ülkede tartışma yaratacak maddeler arasında,

-Almanca öğrenmek,

-Avusturya yasalarına bağlı kalmak,

-'Avusturya değerlerini' benimsemek ve çocuklarını buna göre yetiştirmek,

-Anlaşmazlıkları şiddet kullanmadan, barışçıl biçimde çözmek,

-Din özgürlüğüne saygı duymak,

-Hayvanların gereksiz acı çekmesini engellemek

-Avusturya'ya minnet göstermek gibi emirler bulunuyor.

MÜLTECİ ÇOCUKLAR İÇİN 'KÖTÜ NAMLI BAŞ BELALARI' DEMİŞTİ

Göç politikası konusundaki tutucu tavrıyla bilinen Waldhäusl, Kasım 2018'de Çekya sınırındaki Drasenhofen'de, reşit olmayan yaştaki çocuk mülteciler için bir mülteci merkezi kurdurmuştu. Waldhäusl, söz konusu merkezde kalacak çocuklara ilişkin "kötü namlı baş belaları" tabirini kullanmıştı. Büyük eleştirilere maruz kalan merkez, sonradan kapatılmıştı. (Kaynak: DW)