İddia: Türk istihbaratı Trump'ın seçim kampanyasına karıştı

ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanyası sürecinde dış politika danışmanlarından biri olan George Papadopoulos'tan Türkiye iddiası: Eylül 2016'da, üniversitede araştırmacı kılığına girmiş bir Türk ajanı benimle görüşüp bilgi almaya çalıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Donald Trump'ın kazandığı 2016 başkanlık seçimlerine Rusya'nın müdahale ettiği iddialarının ardından bu kez de bir Türkiye iddiası ortaya atıldı. Türkiye istihbaratının, 2016 seçimleri öncesinde Trump'ın seçim kampanyası hakkında bilgi edinmeye çalıştığı öne sürülüyor. İddiaya göre, Türk istihbaratı ile bağlantılı bir kadın ajan 'araştırmacı kılığına girerek', Trump'ın o dönem kampanya danışmanı olan George Papadopoulos ile Londra'da bir görüşme gerçekleştirdi. İddia, hem Papadopoulos'un yeni kitabında, hem de New York Times'da bugün yayımlanan bir haberde yer alıyor.

Trump'ın eski üst düzey dış politika danışmanı olan Papadopoulos, 'Derin Devletin Hedefi: Başkan Trump'ı Devirme Amaçlı Bir Komploda Nasıl İlgi Odağı Oldum' isimli kitabında, Eylül 2016'da Londra'da 'Azra Turk' adlı bir kadınla yaptığı bir görüşmeyi anlatıyor. Buna göre Azra Turk kendisini, Cambridge Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Profesör Stefan Halper'ın araştırma asistanı olarak tanıttı. Turk, Londra'da bir barda biraraya geldiği Papadolpoulos ile Trump'ın dış politikası hakkında konuşmak istedi; Trump'ın kampanyası hakkında istihbarat elde etmeye çalıştı ve "Trump kampanyası Rusya ile mi çalışıyor?" diye sordu.

Papadopoulos, ABD Başkanı Trump'ın seçim kampanyasında dış politika danışmanlarından biriydi.

Halper'in CIA ajanı, Turk'ün ise Türkiye istihbaratı ile bağlantılı olduğunu öne süren Papadopoulos, son günlerde bu iddialarını Twitter hesabından da dile getiriyor. Papadopoulos ilk olarak 11 Nisan'da şu mesajı paylaştı:

"Bana karşı Stefan Halper tarafından düzenlenen operasyonda bir Türk casusu vardı. Türkiye'nin, Trump'ın altını oymaya ve 2016 seçimlerine müdahale etmeye çalışmakta nasıl bir dahli olduğunu öğrenmenin vakti geldi."

Papadopoulos, 27 Nisan'daki mesajında ise "Stefan Halper (CIA) ile çalışan bir Türk casusu vardı. Bu kişi, ikisiyle Londra'daki 'toplantıdan' çıktıktan sonra benimle ABD'de görüşmeye çalıştı" dedi.

New York Times gazetesi ise bugün yayımladığı bir haberde, Papadopoulos ile söz konusu görüşmeyi, Trump'ın olası Rusya bağlantılarının araştıran bir FBI ajanının yaptığını, Papadopoulos'un ise bu kişinin Türk ajanı olduğunu düşündüğünü yazdı. Papadopoulos ise New York Times haberi hakkında şu mesajı paylaştı: "Bu harika haberdeki her şeye katılıyorum; sadece, 'Azra Turk'ün FBI'dan olmadığı açıktı. O CIA'dendi ve Türk istihbaratı ile bağlantılıydı. İngilizce'yi zar zor konuşuyordu ve benimle, enerji sektöründe ve İsrail/Kıbrıs'ın offshore meselesine dair -ki Türkiye bununla rekabet ediyor- çalışmalarım hakkında görüşmek için görevlendirilmişti."

Papadopoulos, kendisi ile görüşen kişinin Türk ajanı olduğu iddiasını sık sık dile getirmekle birlikte, bu konuda kanıt sunmuş değil. Papadopoulos, Rusya'nın başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarına yönelik FBI soruşturmasında 'Trump kampanyası ile bazı üst düzey Rus yetkililer arasında ayarlamaya çalıştığı görüşmeler' konusunda FBI'a yalan söylediği suçlamasıyla 14 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. (Dış Haberler)