Notre Dame için çok fazla para mı toplandı?

Notre Dame Katedrali'nin yeniden inşası için şimdiye kadar 750 milyon euro toplandı. Bazı uzmanlar toplanan paranın masrafların çok üzerinde olduğunu iddia ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Notre Dame Katedrali'nde geçen hafta çıkan yangından beri katedralin eski ihtişamını yeniden inşa etmek için dünyanın pek çok yerinden yardım toplanıyor. 15 Nisan'da çıkan yangında çan kulesi ve çatısı çöken tarihi binanın yeniden inşası için sıradan insanlardan milyarderlere yapılan bağışlarla en az 750 milyon euro toplandı.

Erken yapılan tahminlere göre, toplanan yardımların binanın onarım masraflarının çok üstünde olabileceği söylenmişti.

Toplanan yüklü parayla, iyi niyet ile cömertlik arasında, eleştirmenler paranın daha iyi yerlere harcanmasını tartışıyorlar.

Fakat yeniden inşa için para toplayanlar insanları uyararak yardım yapmaya devam etmelerini, toplanan paraların yeniden inşaya yetmeyebileceğini söylüyorlar.

Paraları toplayan Fransız vakıf Fondation du Patrimoine adına açıklama yapan Laurence Lévy, "Yeniden inşanın ne kadara mal olacağını bilmeden insanlara bağış yapmayı durdurmalarını söylememeliyiz" dedi.

NE KADARA MAL OLACAK?

Fransa'da bina inşası ekonomistlerini temsil eden ulusal sendika UNTEC, Notre Dame'ın tamiratının ve restorasyonunun KDV hariç maksimum 600 milyon euroya mal olacağını iddia ediyor.

UNTEC Başkanı Pascal Asselin, "Maliyet en az 300 milyon euro ile en yüksek 600 milyon euro civarında, ancak doğru maliyeti belirlemek için iki veya üç aya ihtiyacımız var" dedi.

Bilgisine başvurulan diğer uzmanlar ise , ne kadara mal olacağı konusunda spekülasyonlarda bulunmakta isteksiz davranıyorlar. Mimar ve tarihi yapıların inşasında uzman olan Richard Woolf, "Değeri ölçülemeyene nasıl değer biçersiniz" diyor. (DIŞ HABERLER)