En çok hacklenen şifre araştırması: Bu şablonları kullanmayın!

İngiliz Ulusal Güvenlik Merkezi: Hesaplarınızın ele geçirilmemesi için bu şifreleri kullanmayın...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, birçoğumuz kendimizi siber suçlardan nasıl koruyacağımızı bilmiyoruz... Araştırmada, en çok hacklenen e-mail ve sosyal medya hesabı şifreleri tespit edildi. Bu şifrelerin bir kısmı İngiliz kültürüne özel gibi görünse de, uzmanlar dünya çapında ortak bir şablon olduğuna dikkat çekiyor. Buna göre birçoğumuz aynı harf ve rakam sıralamalarını, futbol takımlarının, futbolcuların, popüler şarkıcı ve müzik gruplarının isimlerini şifre olarak kullanmaya devam ediyoruz.

İngiliz Ulusal Güvenlik Merkezi'nin (NCSC) 2 bin 500 kişi üzerinde yaptığı araştırmaya göre,

  • En çok hacklenen şifreler '12345' ve '123456789'.
  • İngilizce klavyede sol baştaki ilk beş harfin sırayla yazımından oluşan 'qwerty' sözcüğü de en çok kullanılan şifrelerden biri.
  • En çok hacklenen ilk beş şifre arasında bunları 'password (şifre)' ve '1111111' izliyor.
  • İngilizlerin Ashley, Michael ve Charlie gibi yaygın isimleri şifre olarak kullanmaktan vazgeçmediği de belirtildi.
  • Bir diğer 'şablon' ise futbol takımları... Kolay hacklenen şifreler listesinde İngiltere için Liverpool, Chelsea, Arsenal, 'manutd' ve Everton bulunuyor.
  • Blink 182 veya Metallica gibi müzik grupları ile Superman ve Batman gibi süper kahramanların da şifre olarak sık kullanıldığı ve bu nedenle siber suçlara kapı araladığı belirtiliyor.

NCSC'nin teknik direktörü Ian Levy, araştırmayı değerlendirirken verdiği demeçte kullanıcıları uyardı: "Şifrelerin tekrarından kaçınılmalı. Kimse verilerini, kendi ismi, tuttuğu futbol takımı veya en sevdiği müzik grubu gibi tahmin edilebilir şifrelerle korumamalı. Zor tahmin edilen bir şifre veri güvenliği için ilk adımdır." (Dış Haberler)