Notre Dame yangını neden söndürülemiyor?

Fransa'nın en önemli simgelerinden Notre Dame Katedrali'ndeki yangın üç saati aşkın süredir devam ediyor. Peki yüzlerce itfaiyecinin seferber olmasına rağmen alevler niçin hâlâ söndürülemedi?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tüm dünya Fransa'nın başkenti Paris'e kilitlendi; UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki 856 yıllık Notre Dame Katedrali'ndeki yangın, canlı yayından izleniyor. Ancak alevler hâlâ tam olarak kontrol altına alınabilmiş değil.

'KUZEY KULESİ ÇÖKEBİLİR'

Reuters ajansına bilgi veren Fransız itfaiyeciler, şu an için bütün çabaların katedraldeki sanat eserlerini kurtarmaya ve kuzey kulesinin çökmesini engellemeye odaklandığını söyledi. Kuzey kulesi, katedralin iki ikonik çan kulesinden biri.

NEDEN SU İLE MÜDAHALE EDİLMİYOR?

ABD Başkanı Donald Trump ise yangının en yoğunlaştığı anlarda yeni bir tartışma başlattı. Trump Twitter hesabında, 'yangının havadan su atılarak söndürülebileceği' önerisini getirip "Hızla harekete geçilmeli!" dedi.

Bu sözler sosyal medyada tepki çekerken, Fransız itfaiyesi de tarihi yapıya zarar vermemek için dışarıdan su atma yöntemine başvuramadıklarını açıkladı. Açıklamada bu yöntemin ateşi hem bina içinde, hem de dışında sıçratacağı belirtildi.

'İÇERİ GİRMELERİ GEREKİYOR'

BBC'ye konuşan Amerikalı yangın söndürme uzmanı Gregg Favre ise Fransız itfaiyecilerin büyük bir ikilemle karşı karşıya olduğu yorumunu yaptı. Favre, itfaiyecilerin yangını söndürmek için bir yandan yapının içine girmesi gerektiğini, bir yandan da çatının çökmesi ve sürekli düşen parçalar nedeniyle bunu yapmakta zorlandıklarını söyledi (Dış Haberler)

Notre Dame yangını: Katedral ayakta, hasar büyükNotre Dame yangını: Katedral ayakta, hasar büyük

Bir Gotik efsane: Notre DameBir Gotik efsane: Notre Dame