Kazakistan'da erken seçim kararı: Nazarbayev’in kızı aday olmayacak

28 yıllık Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in geçen ay sürpriz bir kararla istifa ettiği Kazakistan'da erken seçim kararı alındı. Nazarbayev'in kızının aday olmayacağı da açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Petrol zengini Kazakistan'da 28 yıllık Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in istifası sonrası başlayan değişim süreci hız kazandı. Devlet Başkanlığı görevini devralan Kasım Cömert Tokayev 9 Haziran’da erken seçime gidileceğini açıklarken, Nazarbayev'in kızı Dariga Nazarbayeva'nın seçimlerde aday olmayacağı belirtildi.

Rus ve Kazak basını, babasının istifası sonrası kilit önemdeki Senato başkanlığı görevine seçilen Nazarbayeva'nın erken başkanlık seçimlerinde aday olmayacağını duyurdu. 55 yaşındaki Nazarbayeva'nın ikinci en üst düzey yetki merci olan bu göreve seçilmesi, babasından sonra devlet başkanlığına geleceği yorumlarına yol açmıştı.

EN GÜÇLÜ ADAY TOKAYEV

Seçimlerin bu kadar kısa süre içinde düzenlenecek olması potansiyel adaylara örgütlenip kampanya yapmak için az zaman bırakırken, uzun yıllar Senato başkanı olan Tokayev'in şu an için en güçlü aday olduğu belirtiliyor. Tokayev'in seçim kararını "Toplumsal ve siyasi sözleşmemizi garanti altına almaki güven içinde ilerlemek ve sosyo-ekonomik kalkınma görevlerini yerine getirmek için her tür belirsizliği ortadan kaldırmak gerekiyor" sözleriyle duyurması dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)

İstifa eden Nazarbayev'in kızına kilit görevİstifa eden Nazarbayev'in kızına kilit görev