Morales Yunanistan'da: Venezuela'da silahlı müdahale sorunu çözmez

Bolivya Başkanı Evo Morales, Atina'ya gerçekleştirdiği ziyarette Venezuela hükümetini destekleyen açıklamalarda bulundu. Morales, Venezuela muhalefeti lideri Juan Guaido'yu ise bir koloni valisine benzetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bolivya lideri Morales Yunanistan’a tarihi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Latin Amerika ülkesi bu önemli ziyaret ile Atina ile ilişkilerini geliştirmeyi hedefliyor.

Evo Morales, Atina’daki temasları çerçevesinde Venezuela hükümetine destek ifade etti. Morales Perşembe günü Venezuela muhalefeti lideri Juan Guaido'yu bir koloni valisine benzetti. Ayrıca, Venezuela ile ilgili olarak askeri müdahale seçeneğine karşı Yunanistan başta olmak üzere diğer ülkelerin desteğini talep etti.

MORALES, MADURO'YU ATİNA'DAN SELAMLADI 

"Koloni dönemine mi dönüyoruz?" Morales’in Atina’da gerçekleştirdiği temaslar çerçevesinde sıkça gündeme getirdiği bir soru ve Syriza'yı destekleyen kesimlerde büyük yankı buluyor.

Morales temasları çerçevesinde ayrıca şu noktaların altını çizdi: “Herhangi bir silahlı müdahale sosyal veya politik sorunları çözmez. Ekonomik blokaja, enerji kesintilerine, müdahale tehditlerine rağmen direnen Venezuela halkını selamlıyorum.”

ÇİPRAS İLE ZİRVE  

Morales’in Cuma günü Başbakan Aleksis Çipras ile gerçekleştireceği toplantıda Venezuela’daki krizin masaya yatırılması bekleniyor. Yunanistan medyası Morales’in ziyaretini takip ederken Syriza’nın Latin Amerika’daki sosyalist partilerle dostluk bağlarının bulunduğuna işaret ediyor. Syriza Ocak ayında Maduro iktidarına tam destek belirmişti. Avrupa Birliği içerisinde de Yunanistan Maduro iktidarının yanında duran son Avrupa ülkelerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.

YUNANİSTAN'IN SEMPATİSİNİ KAZANDI 

Morales, Avusturya seyahati sonrasında iki günlük resmi ziyaret için Yunanistan’a vardı. Komşu ülkeye varır varmaz verdiği mesajlarla Morales, Yunanistan toplumunun geniş kesimlerinin sempatisini topladı. Özellikle “yüzyıllar sonrasında Amerika’nın yerli halkları en nihayetinde iktidara gelebildi” mesajı Yunanistan’da büyük yankı uyandırdı.