Şamima Begüm: IŞİD'in propaganda yüzü olmayı istemedim

2015 yılında IŞİD'e katılan Begüm, kafa kesme videolarından, Manchester saldırısına kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu: IŞİD'in propaganda yüzü olmayı istemedim.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 yaşındayken Londra'dan ayrılıp Suriye'ye giden ve IŞİD'e katılan Şamima Begüm, İngiltere'ye dönmek istiyor.

Begüm, örgütün propaganda yüzüne dönüşmenin kendi tercihi olmadığını söyledi. İngiltere'nin 'kendisini affetmesini' isteyen Begüm, 'bazı İngiliz değerlerini' de hala savunduğunu belirtti.

2015 yılında IŞİD'e katılan Begüm, kafa kesme videolarından, Manchester saldırısına kadar birçok konuda BBC muhabiri Quentin Sommerville'in sorularını yanıtladı. Çelişkili açıklamalar yapan Begüm, bir haftalık oğlunun IŞİD savaşçısı olabileceğini savunurken, sonrasında 'onun İngiliz olmasını' istediğini söyledi. 19 yaşındaki kadın, IŞİD'e katılarak, sonradan Müslüman olan bir Hollandalı ile evlenmişti.

İNGİLTERE'YE DÖNMEK İSTİYOR

Uluslararası yasalara göre, İngiltere, başka bir ülke vatandaşı olmayan bir İngiliz'i ülkeye kabul etmek durumunda bulunuyor. Ancak Suriye'de bir İngiliz diplomatik misyonu bulunmaması nedeniyle, Begüm'ün geri dönebilmek için ancak başka bir ülkedeki diplomatik misyona ulaşması gerekiyor. İngiliz hükümeti, "hiçbir İngiliz askeri kuvvetinin bu durumdaki herhangi bir vatandaşı kurtarmak için kullanılmayacağını" açıklamış durumda.Şamima Begüm ile aynı kampta 12 İngiliz vatandaşı kadın daha bulunuyor. Daha fazlasının da gelmesi bekleniyor.

İngiltere İçişleri Bakanı Sajid Javid, 'terörist gruplara' katılan 100'den fazla çift vatandaşlığı bulunan kişinin, İngiliz vatandaşlığından çıkarıldığını açıkladı. Begüm'ün ailesini temsil eden avukat ise 19 yaşındaki kızın 'zarar gördüğünü' ve ruh sağlığı yardımı alması gerektiğini savunuyor. (BBC Türkçe)