Fransa Kıbrıs'la yeni bir anlaşmanın eşiğinde

Fransa ve Kıbrıs yeni bir ortaklık anlaşması için görüşmelere devam ediyor. Bugün yapılacak görüşmelerde ortaklığın odağında olan enerji meselesi konuşulacak.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Son dönemde Ortadoğu’da varlığını tekrardan hissettiren Fransa, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Doğu Akdeniz’de yeni bir ortaklık kurma arayışı içerisinde görünüyor. Bugün Lefkoşa’nın güneyini ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Rum tarafı ile enerji ve savunma alanında yeni işbirliği perspektiflerini ele alacak.

Ulaşılan son bilgiler, Fransa'nın Kıbrıs özelinde sadece birkaç alanda yakın işbirliği hedefi içerisinde olmadığını gösteriyor. Lefkoşa’daki kaynaklar, yeni süreçte Paris’in Lefkoşa’dan enerji, savunma, diplomasi, mülteci, Ortadoğu sorunları, Doğu Akdeniz’deki müttefiklik arayışları gibi birçok konuda işbirliği arayışı içerisinde olduğunu belirtiyor. Özellikle enerji ve savunma alanında Fransa, Kıbrıs’ın güneyinde, diğer ülkelere oranla daha fazla söz sahibi olmak için kolları sıvamış durumda. Bu bağlamda, Kıbrıs’ın limanlarını ve hava alanlarını önümüzdeki süreçte Fransa’ya açması bekleniyor. Aynı şekilde, Fransız enerji devi Total de Kıbrıs açıklarında doğal gaz arıyor.

Kıbrıs Haber Ajansı’nın (KHA) geçtiği ilgili habere göre, enerji konuları, güvenlik alanında işbirliği, diğer ikili konular ve ayrıca Kıbrıs sorunu, Lefkoşa’da bugün öğleden sonra Kıbrıs ve Fransa Cumhurbaşkanları arasında yapılacak toplantıda görüşülecek.

KHA kaynaklarına göre, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasındaki resmi görüşme, iki cumhurbaşkanı ve bakanlık düzeyinde iki ülke arasında devam etmekte olan temaslar çerçevesinde yapılıyor.

İki ülke arasındaki müzakereler bir süreden beri devam ediyordu. İki taraf yakın işbirliği, enerji ve güvenlikle ilgili olası anlaşmalar üzerinde çalışıyor.

Bugünkü görüşmeye Kıbrıs adına Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides, Enerji Bakanı Yorgos Lakkotrypis, Savunma Bakanı Savvas Aggelides ve Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromou katılacak. Fransa Cumhurbaşkanı ise bu kritik toplantıya üst düzey mesai arkadaşları ile beraber katılacak.

KIBRIS'TA ÖNEMLİ ZİRVE  

5’inci MED-7 Zirvesi bugün Lefkoşa’da gerçekleştiriliyor. Zirve’de göç krizi, Brexit, enerji, güvenlik, bir sonraki çok yıllı mali çerçeve, Euro Bölgesi’ndeki gelişmeler ve iklim değişikliği dâhil Avrupa Birliği’nin karşı karşıya kaldığı büyük sorunlar ele alınacak.

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Portekiz Başbakanı Antonio Costa, Malta Başbakanı Joseph Muscat ve İspanya Dışişleri Bakanı Josep Borrell’e Lefkoşa’da, Filoxenia Konferans Merkezi’nde ev sahipliği yapacak.

MED-7 Zirvesi’nde Kıbrıs sorununun da görüşülmesi, Cumhurbaşkanı Anastasiades’in son gelişmeleri anlatması ve Zirve’nin sonunda ortak bir bildirge yayımlanması bekleniyor.