Venezuela'da bundan sonra ne olacak?

Dünyanın en büyük kanıtlanmış petrol rezervine sahip ülkesi olan Venezuela'da, muhalefet lideri Juan Guaidó'nun kendini geçici devlet başkan ilan etmesi sonrasında ne olacak? Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun seçenekleri ne?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Latin Amerika'nın petrol zengini ülkesi Venezuela'da muhalefet lideri Juan Guaidó'nun solcu Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya meydan okuyarak geçici başkanlığını ilan etmesinin ardından ne olacak? Arka bahçesindeki sol yönetimlerden kurtulma hedefinden vazgeçmeyen ABD'nin bir sonraki adımı ne olabilir? Maduro'nun seçenekleri ne? İşte olası senaryolar....

MADURO TUTUKLAMA EMRİ VEREBİLİR

Uzmanlara göre durum şu an için son derece belirsiz. ABD, dünyanın en büyük kanıtlanmış petrol rezervine sahip ülkesi olan Venezuela'daki sol hükümeti devirmek için baskıyı artıracak gibi görünse de, Maduro'nun da atacağı adımlar var. Ordunun desteğini arkasına alan Maduro'nun 'sivil darbe'ye karşı ilk adımının Guaidó ve/veya diğer muhalefet liderlerinin tutuklanması emrini vermek olacağını düşünülüyor. Ancak Guaidó'nun kendisini destekleyen bir ülkenin büyükelçiliğine sığınması krizi uzatabilir ve gerilimi tırmandırabilir.

Bu noktada muhalefetin sokaklara dökülmesi ve eylemlere şiddet karışması ihtimali, Maduro'yu 'otoriterlik' suçlamasını destekleyecek türden baskıcı adımlar atmaya zorlayabilir. Bununla birlikte, 'barışçıl ve demokratik' bir geçiş dayatma iddiasında olan ABD, bu noktada yeni yaptırımları devreye sokabilir.

ABD YENİ YAPTIRIM DAYATABİLİR

Trump yönetiminin üst düzey bir yetkilisi, 'Eğer Ulusal Meclis üyelerine veya Venezuela hükümetinin diğer meşru yetkililerine zarar vermeyi seçerlerse', Venezuela'ya petrol, altın ve diğer alanlarda yaptırımları artırabileceklerini söyledi. Amerikan yönetiminin yaptırım planını bir dizi Amerikan petrol şirketi ile paylaştığı da iddia ediliyor. Ancak petrol yaptırımlarının sadece Venezuela ekonomisi değil, Amerikalı tüketiciler açısından da olumsuz olacağı nedeniyle Washington bugüne dek bu alanda kapsamlı yaptırımlardan kaçınmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump ise askeri seçeneği düşünüp düşünmediği sorulduğunda, "Bir şeyi düşünmüyoruz ama her seçenek masada" dedi.

DİPLOMATLARA NE OLACAK?

Bununla birlikte, ABD'nin Guaido'yu tanıması yakın vadede karmaşık bir sürece işaret ediyor. Maduro bu kararın ardından Washington'ı emperyalist darbeyi desteklemekle suçlayıp ABD ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıkladı ve Amerikan diplomatik personelinin ülkeyi 72 saat içinde terk etmesini istediğini açıkladı. ABD ise Maduro'yu tanımadığı için bu karara uymayacağını açıklayarak karşılık verdi. İlk etapta bu diplomatlara ne olacağı merak konusuyken, ABD'nin Venezuela devlet petrol şirketi PDVSA ile ilişkilerinin ve ülkedeki banka hesaplarının akıbeti de henüz bilinmiyor. (Dış Haberler)

Venezuela'da iki başkan dönemiVenezuela'da iki başkan dönemi

Venezuela'da Guaido'yu hangi ülkeler tanıdı?Venezuela'da Guaido'yu hangi ülkeler tanıdı?

Rusya'dan Maduro'ya tam destekRusya'dan Maduro'ya tam destek

Trump, Venezuela'da muhalefet liderini 'geçici başkan' olarak tanıdıTrump, Venezuela'da muhalefet liderini 'geçici başkan' olarak tanıdı