İsveç'te 'İslam sansürü' tepki çekti

İslam'a inanmadığını söyleyerek ailesinden kaçan 18 yaşındaki Suudi Arabistan vatandaşı Rahaf Muhammed'in İslam'a yönelik eleştirileri İsveç devlet televizyonunda yayınlanmadı. Sosyal medyada tepki geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Artık İslam'a inanmadığını ve ailesinden şiddet gördüğünü söyleyerek kaçıp sonuç olarak Kanada'dan sığınma hakkı alan 18 yaşındaki Suudi vatandaşı Rahaf Muhammed, İsveç'te tartışmaya yol açtı. İsveç'te vatandaşın vergileriyle fonlanan özerk SVT televizyonu Rahaf'ın İslam'la ilgili eleştirel sözlerini sansürleyince sağcıların tepkisini çekti.

Rahaf, SVT Aktuellt ile söyleşisinde saçlarını kısa kestirdiği için altı ay boyunca kilitli tutulduğunu, annesi ve ağabeyinden şiddet gördüğünü anlattı. Suudi kadın, bu durumun 'İslam dininde kadınların saçlarını kestirmesinin haram olmasından kaynaklandığını' söylüyordu. Söyleşide bu sözler açıkça duyulsa da, SVT kanalının altyazı ile aktardığı tercümede 'İslam' ve 'haram' sözcüklerine yer verilmedi.

Bu durum sosyal medyada tepki çekti. Birçokları, tercümede bu sözcüklere yer verilmemesi nedeniyle Rahaf'ın kaçış hikâyesinin sansürlendiğini savundu. Bir kullanıcı haberi bu şekilde vermenin 2. Dünya Savaşı ile ilgili bir haberde 'Nazi' sözcüğünü kullanmamaktan farksız olduğunu savundu. Sağcı ve göçmen karşıtı İsveç Demokratları partisinin vekillerinden Kent Ekeroth da 'devlet destekli sansür' suçlaması getirdi. (Dış Haberler)