Kıbrıslı vicdani retçi için dayanışma çağrısı

Kıbrıslı vicdani retçi Halil Karapaşoğlu yarın cezaevine girebilir. Kıbrıs’ta Vicdani Ret İnisiyatifi kamuoyuna bir açıklama yaparak yarın görülecek dava öncesinde destek istedi.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs’ın vicdani retçi Halil Karapaşaoğlu'nun hapis cezası alması ihtimaline karşı insan hakları savunucuları ada genelinde ve Avrupa çapında dayanışma eylemleri düzenliyor. Kıbrıs’ta Vicdani Ret İnisiyatifi'nin kamuoyu ile paylaştığı bildiride, “Anayasa Mahkemesi ve Askeri Yargıtay kararlarında, Meclis Dilekçe Komisyonu raporunda vicdani ret hakkının açıkça tanınmasına, hükümet programında da olmasına, birçok siyasi parti ve örgütün açıklamasına rağmen vicdani retçi Halil Karapaşaoğlu’nun yargılanması ve belki de cezaevinde olma sürecinde önemli bir kavşaktayız… Perşembe günü, Halil Karapaşaoğlu’nun Askeri Mahkeme'de yargılanmasına devam edilecek... Davada karar okunmasını bekliyoruz” denildi.

TUTUKLANMA TEHLİKESİ

İnisiyatif açıklamasında ayrıca, “Mahkemedeki duruşma süreçleri daha önceki davalarda tamamlandığından, daha önce de deklare edildiği gibi verilmesi muhtemel para cezaları ödenmeyeceği için, yargılanmakta olan vicdani retçi Halil Karapaşaoğlu mahkeme tarafından suçlu bulunursa 3 Ocak’ta cezaevine girebilecek” denildi.

Yarın Kıbrıs saati ile 13.00’de askeri mahkemede görülecek dava nedeniyle yapılan açıklamada 106 yıl önce İngiltere’de vicdani reddin ilk kez yasal hak olarak tanındığına dikkat çekildi.

Kıbrıs’ta 1974'te yaşanan savaş sonrasında nihai barış anlaşması bugüne dek imzalanmadı. Adanın güneyinde 18 yaşına basan tüm erkek vatandaşlar, tecil hakkından yoksun bir şekilde askere alınırken, kuzeyinde pratikte sert askeri önlemler uygulanıyor.