'Çok zeki olduğumdan iklim değişikliğine inanmıyorum'

Trump'dan iklim değişikliği raporu yorumu: Ben iklim değişikliği etkilerini görmüyorum.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, kendi yönetiminin yayımladığı iklim değişikliği raporunu bile reddetmesini, "Çok yüksek zeka düzeyine sahip olduğum için inanmıyorum" cümlesiyle açıkladı. Trump, iklim değişikliğiyle alakalı olarak, "Ben öyle bir şey görmüyorum" dedi.

The Washington Post gazetesine çok geniş kapsamlı bir mülakat veren ABD Başkanı Donald Trump'a, geçen haftasonu kendi yönetimi tarafından yayımlanan iklim değişikliği raporuna neden şüpheyle yaklaştığına dair sorular da yöneltildi. Raporun uyarıda bulunduğu iklim değişikliğinin feci etkilerini "Ben görmüyorum" diye reddeden Trump, kendisinin çok zeki olduğu için önüne konulan her şeye inanmadığını söyledi.

"Benim gibi pek çok insanla ilgili sorunlardan biri şu; bizim çok yüksek zeka düzeyine sahip olmamız ama illa bu düzeyde inananlar olmamamız" diyen Trump,  röportajın devamında şunu söyledi: "Havamıza bakın, suyumuza bakın, şu sıra rekor düzeyde temiz."

'TABİİ Kİ TEMİZ OLSUN İSTİYORUM'

Trump'ın mülakatı öncesinde iklim değişikliğiyle ilgili muhtelif raporlar yayınlanmıştı. İlkin Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), atmosfere salınan ve küresel ısınmaya yol açan sera gazı yoğunluğunun 2017'de rekor seviyeye çıktığını duyurdu. Ardından Birleşmiş Milletler (BM), küresel karbon salınımı seviyelerinin son 4 yılda ilk kez arttığını açıkladı. ABD Küresel Değişim Araştırma Programı dört yılda bir yayınladığı İklim Bilimi Özel Raporu'nu açıklamıştı. 300'den fazla bilim insanı tarafından hazırlanan ve haftasonunda yayımlanan raporda, iklim değişikliğinin kontrol altına alınmamasının, ABD'de insan sağlığı, yaşam kalitesi ve ekonomik büyüme oranını artan biçimde tehlikeye sokacağı, yüz milyarlarca dolarlık zarara mal olacağı ve GSYİH'de yüzde 10'dan fazla kayba yol açacağı uyarısı yapılıyordu.

Trump'ın iklim teorisi çöktüTrump'ın iklim teorisi çöktü

Peşpeşe yayınlanan raporların ardından ise Trump ilim değişikliğinin etkilerini görmediği konusunda ısrar ederek Washington Post mülakatında şunları söylüyor:

"İklim değişikliği insan faaliyetlerinin sonucu olsun ya da olmasın, sizin bahsettiğiniz etkileri olsun ya da olmasın, ben bunları görmüyorum, hem de zerrece görmüyorum" diye ısrar eden Trump, "Temiz su istiyor muyuz? Kesinlikle. Temiz hava solumak istiyor muyuz? Kesinlikle" diye ekledi.

'BAŞKALARININ HAVASI SUYU İNANILMAZ KİRLİ'

Diğer ülkelerin havasının suyunun 'inanılmaz derecede kirli' olduğu ve bunun eninde sonunda ABD'yi etkileyeceği değerlendirmesini yapan Trump, gelmiş geçmiş en büyük yangın felaketlerinden biri olan ve onlarca can alan Kaliforniya orman yangınlarının gerisindeki sebeplerden birinin iklim değişikliği olduğu tezini de reddetti. (Dış Haberler)