Gazprom Avrupa’da güçlenmeye devam ediyor

Avrupa ve Rusya’nın en büyük gaz tedarikçisi Gazprom 1 Ocak-15 Kasım 2018 tarihleri arasındaki üretim ve ihraç verilerini açıkladı. Şirketin hem üretim hem de ihracatındaki artış dikkat çekici.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Rusya gaz devi Gazprom, 1 Ocak-15 Kasım 2018 gaz üretim ve ihraç verilerini duyurdu. Şirketin gaz üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artış göstererek 429.6 milyar metreküp(bcm) oldu. Gazprom, büyük bir ihracatçı olmasının yanında Rusya’nın iç pazarına da gaz sağlayan en büyük tedarikçi. Son verilere göre Gazprom’un Rusya iç piyasasına sağladığı gaz oranı yüzde 3.5 artış (6.7 bcm) gösterdi.

Avrupa, özellikle Almanya, Rus gaz devinin en büyük ihraç pazarı. Son üç yıldır Avrupa gaz tüketimindeki artış paralelinde Rusya’nın kıtaya aktardığı gaz aktarımı da yükseldi. 2018’in yaklaşık 11 aylık verilerine göre Avrupa’ya Gazprom’un ihraç ettiği gaz miktarı 171.6 bcm oldu. Ulaşılan bu rakam, şirketin 2017 verileri dikkate alındığında gaz ihracatında yüzde 3.5’lik bir artışa işaret ediyor.

Ülke temelli gaz ithalatına bakıldığında her yıl olduğu gibi Almanya Gazprom’un en büyük müşterisi olmaya devam ediyor. Gazprom’un 15 Kasım 2018’e kadar Almanya’ya aktardığı gaz miktarında yüzde 10 artış var. Almanya’yı geçtiğimiz yıl Gazprom’dan alacakları gaz miktarını artıracaklarını duyuran Avusturya ve Hollanda takip etti. İlk üçün yanında Yunanistan, Çekya ve Macaristan’ın gaz alımında da artış olduğunu belirtmek gerekiyor.

Avrupa’ya alternatif yollarla gaz aktaran ABD gibi yeni tedarikçilere rağmen Gazprom’un gaz ihracatındaki artış, şirketin piyasadaki gücünü, korumanın yanında artırdığını da gösteriyor. (DUVAR)

Etiketler Rusya Avrupa gazprom