Türkiye’nin bıraktığı Yunan askerlerine ülkelerinde dava

Türkiye'nin sınırı geçtikleri gerekçesiyle tutukladığı ve daha sonra serbest bıraktığı Yunan askerleri hakkında ülkelerinde soruşturma açıldı. Hem askerler hem de komutanları yargılanacak.

Google Haberlere Abone ol

ATİNA - Geçtiğimiz aylarda Türkiye ile Yunanistan arasında yeni bir gerginliğe dönüşen iki tutuklu Yunan asker için Yunanistan Askeri Mahkemesi’nde dava açıldı.

Aggelos Mitretodis ve Dimitris Kouklatzis geçtiğimiz Ağustos’ta Edirne’de mahkemeye çıkarılmış ve serbest bırakılmıştı. Ardından ülkelerine dönüşte askeri törenle Yunanistan Milli Savunma Bakanı tarafından karşılanmışlardı. Ülkelerine iade edilmelerinden sonra iki asker görevlerine geri dönmüştü. Yunanistan Ordusu ise iki askerin Türk-Yunan sınırlarında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından alıkonulması olayını araştırmaya başlatmıştı. Soruşturma geçtiğimiz haftalarda genişletildi ve ilk bulgular iki askerin yaşanan olayda sorumluluklarının olduğu sonucuna ulaşıldı.

ASKERLERİN SAVUNMALARI İSTENİYOR

Yunanistan’ın yeni televizyon kanalı Open dün akşamki ana haber bülteninde önümüzdeki günlerde iki askere iddianame teslim edileceği ve askeri mahkeme nezdinde savunmalarını vermeleri isteneceğini söyledi. Haber, Yunanistan’da ana gündem oldu.

KOMUTANLARI DA KUSURLU

Open’in geçtiği son bilgilere göre hazırlıkları süren iddianame, iki askerin yanı sıra komutanları hakkında da önemli iddiaları ve suçlamaları içeriyor. Askeri savcılığa göre iki asker ile beraber komutanları Türk-Yunan sınırında gerekli güvenlik tedbirlerini almadı ve iki askerin Türkiye tarafından alıkonulması olayında büyük kusurları bulunuyor.