Rumlar KKTC kapısına yığıldı: TL akını!

Türk lirasının değer kaybetmesi Kıbrıs'taki Yeşil Hat'ta Rum tarafından yoğun akına neden oluyor. Binlerce Rum kuzey tarafına geçmek için sınır kapılarında yığılıyor.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Türk ekonomisindeki dalgalanmadan ve Türk Lirası'nın değer kaybından maksimum derecede fayda elde etmek isteyen Kıbrıslı Rumların sınır kapılarına ve KKTC’ye akın etmesi Kıbrıs’ın Yeşil Hattında büyük sorunlara neden oluyor. Tatil günlerinde binlerce Rum adanın kuzeyine akın ederken Kıbrıs Türk tarafının aldığı ek önlemler yetersiz kalıyor.

Konu hakkında geçtiğimiz saatlerde Bayrak Radyo Kuruluşu’na konuşan Kuzey Kıbrıs’ın İçişleri Bakanı Ayşegül Aybars konuyla ilgili yaptığı açıklamada hükümetin sınır kapılarına yeni istihdam sağlanacağını söyleyerek, kapılarda fiziki yapıda da değişikliğe gitmeyi istediklerini de belirtti.

Bakan Baybars, sınır kapılarındaki yoğunluğun, dövizin TL karşısında değer kazanışından kaynaklandığını söyledi. Özellikle güneyden kuzeye geçişlerin ciddi anlamda arttığını vurgulayan Baybars, bunun da birtakım sıkıntıları beraberinde getirdiğini ifade etti.

Sınır kapılarında görev yapan sivil hizmet görevlilerinin sayısının yetersiz olduğunu söyleyen Baybars, sınırdaki geçişlerde hafta sonu günde 2 binlerden 14 binlere varan bir sayı olduğunu ve geçişlerdeki artış ile kayıt işlemlerinde tıkanıklık yaşandığını anlattı.

Baybars, ülkeye girişlerde muhaceret kontrolü yapılmamasını tavsiye edenler olduğunu ve Bakanlar Kurulu’nun bu konuyu görüştüğünü ancak, bu uygulamanın doğru ve güvenli olmadığı sonucuna varıldığını açıkladı.

BİR GÜNDE 14 BİNDEN FAZLA GEÇİŞ

Baybars’ın işaret ettiği sıkıntılar Kıbrıs Türk tarafının elindeki verilere yansıyor. 1 Ekim Bağımsızlık Günü tatili fırsat bilen Kıbrıslı Rumların Pazartesi günü sınır kapılarına hücum etmesiyle beraber Kıbrıs’ın Yeşil Hattı'nda tarihi anlar yaşandı.

KKTC Kara Giriş Kapılarından Pazartesi günü toplam 18 bin 840 kişi KKTC’ye giriş yaparken, 21 bin 719 kişi de çıkış yaptı. En yoğun kapılardan biri olan Metehan’dan 7 bin 307 kişi KKTC’ye girerken, 7 bin 979 kişi de çıktı.

Toplamda 18 bin 840 kişi KKTC’ye giriş yaparken, 21 bin 719 kişi de çıkış yaptı. 9 bin 69 Güney Kıbrıs Rum Yönetimi vatandaşı ülkeye girerken, 9 bin 092 Rum çıkış işlemi gerçekleştirdi.

Kara giriş kapılarını kullanarak ayrıca 7 bin 125 üçüncü ülke vatandaşı KKTC’ye giriş, 10 bin 60 kişi de çıkış yaptı. 2 bin 567 KKTC vatandaşı ise Kuzey’den Güneye, 2 bin 446 KKTC vatandaşı da Güney’den Kuzey'e geçti.

YENİ SINIR KAPISI BİLMECESİ

Kıbrıs’ta 2003 yılından beri hizmet veren sınır kapıları ihtiyaçlara cevap vermekte yetersiz kalırken yeni sınır kapılarının ne zaman açılacağı konusunda belirsizlik sürüyor. Geçtiğimiz günlerde Kıbrıs Rum ve Türk tarafı Derinya ve Aplıç’ta olmak üzere iki sınır kapısının açılması konusunda anlaşmıştı. Ayrıca Lefkoşa’daki belediyelerin yetkilileri iki yeni kapı için istişarelerde bulunmuştu. Tüm bu çalışmalar sivil ve asker bürokrasinin isteksizliğine takıldı. Derinya kapısı ile ilgili Rum tarafı Türk Ordusu'nu suçluyor. Rum tarafına göre Türk Ordusu kapının açılması için Yeşil Hat üzerindeki bir mevzisini kaldırmaya yanaşmıyor.

Konu ile ilgili olarak bugün Birleşik Kıbrıs Hemen Şimdi Hareketi (Unite Cyprus Now/UCN) bir açıklamada bulundu. “UCN uzun zamandır savunageldiği yeni geçiş noktalarının açılmasıyla ilgili tarafların geç de olsa orta koyduğu iradeyi selamlamaktadır” denilen açıklamada, “Derinya ve Aplıç geçiş noktalarının resmi olarak geçişlere açılacağı tarihin bir an önce taraflarca belirlenmesi için Birleşmiş Milletler başta olmak üzere, iki toplum liderini inisiyatif almaya ve geçişleri barışa hizmet edecek bir şekilde açmaya davet ediyoruz” denildi.