Komünist başkan borçları siliyor

Yunanistan'da Patras Belediye Başkanı evlerini kaybetmek üzere olanların belediye borçlarını siliyor ve onlara iş arıyor. Syriza dahil, parlamento partileri Başkan Peletidis'e tepkili.

Google Haberlere Abone ol

ATİNA - Yunanistan’ın Patras şehrinin Yunanistan Komünist Partili (KKE) Belediye Başkanı Kostas Peletidis, ekonomik açıdan sıkıntıda olan ve evlerini kaybetmek üzere olan vatandaşların borçlarını siliyor. Peletidis’in kendi başına böyle bir inisiyatif kullanması Atina’da büyük partilerin tepkisini çekiyor.

Geçtiğimiz saatlerde Patras’da düzenlenen bir etkinlikte konuşan Peletidis, "vatandaşların 2010 yılından beri acımasız bir ekonomik kriz ile karşı karşıya kaldığını" söyledi. Biriken borçları nedeniyle vatandaşlar evlerini zorunlu açık arttırmalarda kaybetmek tehlikesiyle de karşı karşıya gelmiş durumdalar. Patra Belediyesi, hükümetin ve yargının aksi görüşüne rağmen biriken belediye borçlarını silmeye karar verdi.

BORÇ SİLİP İŞ ARIYOR

Komünist Partili belediyenin yeni süreçte ekonomik kriz ile ilgili inisiyatifi borçların sıfırlanması ile sınırlı kalmayacak. Belediye, geçtiğimiz süreçte sendikalar, işveren örgütleri ve sivil toplum kuruluşları ile istişareler gerçekleştirerek “herkese iş” sloganı ile yeni iş olanakları yaratmak için yeni bir programı hayata geçiriyor.

SYRİZA VE MUHALEFET TEPKİLİ

Patra Belediyesi'nin inisiyatifleri Atina’da olumsuz tepkilere neden oluyor. İktidardaki, kendisini “radikal sol” olarak tanımlayan Syriza inisiyatiflere karşı çıkıyor. Syriza gibi muhalefet partileri de tepkili.

Patra’daki Belediye Meclisi'ndeyse Syriza, Yeni Demokrasi ve PASOK gibi partiler yeni inisiyatiflere olumsuz oy verirken, yargı kanuni yönlerini sorguluyor. Yargının verdiği yeni karara göre Patra Belediyesi istemese bile belediye vergilerinin küçük bir kısmı zorunlu olarak toplanacak.

Peletidis, yeni kanuni engelleri aşmak için Atina’nın gidecek. Patra Belediyesi temsilcileri, Altın Şafak hariç tüm partilerle masaya oturacak ve ilgili vergi yasalarının bir an önce değişmesi için lobi faaliyeti yürütecek.

Yeni süreçte Patra Belediyesi’nin tek “baş ağrısını” hükümet, muhalefet ve yargı kararları teşkil etmiyor. 2010 yılından beri kemer sıkma önlemleri nedeniyle belediye 567 çalışanını kaybetti. 623 geçici işçi ise belediyenin biriken sorunlarına çare üretemedi.