BM’de en uzun konuşma Fidel’in

Fidel Castro, 26 Eylül 1960'da BM'de 4.5 saatlik bir konuşma yaptı. Uzun konuşmalarıyla bilinen Castro'nun bu konuşması BM tarihinde en uzun süre konuşan lider olarak anılmasına neden oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Küba Devrimi’nin lideri Fidel Alejandro Castro Ruz, bundan 58 yıl önce 26 Eylül 1960’da Birleşmiş Milletler’de 4.5 (269 dakika) saatlik konuşmasıyla BM’de en uzun süre konuşan lider unvanını elde etti. Uzun konuşmalarıyla bilinen Castro’nun en uzun konuşması ise Küba'da 1986 yılında Komünist Parti Kongresi'nde yaptığı 7 saat ve 10 dakikalık konuşması oldu.

Küba'yı 1959'dan 2006'ya kadar 49 yıl boyunca yöneten Fidel Castro, BM Genel Kurulu’nda 1960’da yaptığı bu ilk konuşmasında ABD emperyalizmini, o dönem ABD Başkan adayı olan John F. Kennedy ve Richard Nixon’ı eleştirmişti:

“Eğer Kennedy bir milyoner, okuma yazma bilmeyen ve cahil bir insan olmasaydı, köylülere karşı devrim yapılmayacağını kesinlikle bilirdi.”

Fidel Castro, 4.5 saatlik konuşmasını henüz bir senesini doldurmamış 1959 Küba Devrimi’ni eşitlik ve haklar temelinde tanımlayarak bitirdi:

“Devrim, topraksız köylülerin toprak hakkı, işçilerin sömürülmeme, emeklerinin karşılığını alabilme hakkı, siyah ve yerlilerin ayrımcılığa uğramadan saygı görme hakkı, hastaların tedavi görme, hastane ve doktora ulaşabilme hakkı, öğrencilerin ücretsiz ve bilimsel eğitim alma hakkı, kadınların sosyal, medeni ve politik eşitlik hakkı, yaşlıların güvenli bir şekilde emekliliğe ulaşma hakkı, sanatçı ve bilim adamlarının özgür üretim hakkı, devletlerin kamulaştırma hakkı, ulusların egemenlik hakkı ve halkların büyük askeri alanları eğitim yuvalarına dönüştürme iradesidir.” (HABER MERKEZİ)