Ezidi kadın kendisini kaçıran IŞİD'liyle Almanya'da karşılaştı

IŞİD'in Irak'ta rehin aldığı bir kadın, örgütten kaçtıktan sonra gittiği Almanya'da kendisini esir tutan IŞİD'li ile yolda karşılaştı. IŞİD üyesinin yasal mülteci statüsüne sahip olduğunu öğrenen 19 yaşındaki Ashwaq Ta'lo, Almanya'dan ayrılarak Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne döndü...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ta 2014 yılında IŞİD tarafından kaçırılan ve üç yıl sonra örgütten kaçıp Almanya'ya giden bir Ezidi kadın, kendisini rehin alan IŞİD'liyle Almanya'da karşılaştığını açıkladı. Kadın polisten, 'adamın mülteci statüsüyle Almanya'da bulunması nedeniyle bir şey yapamayacağı' cevabını aldığını belirtti.

İngiliz gazetesi Times'ın Bas News sitesine dayandırdığı habere göre, Ashwaq Ta'lo 2014 yılında tüm ailesiyle birlikte Şengal'de IŞİD tarafından kaçırıldı. O dönem 15 yaşında olan Ta'lo, başka aile üyeleriyle birlikte örgüt tarafından Musul'da 'satıldı'; onu, Ebu Humam adlı Suriyeli bir IŞİD mensubu 100 dolara 'satın aldı'.

Kadın buradan Suriye'ye götürüldü ve günde beş vakit namaz kılmaya, Kuran'ı Arapça olarak ezberlemeye zorlandı. Ta'lo, "Bunların hepsini yaptım çünkü beni incitmeyeceğine söz vermişti. Ama 10 aydan fazla süre boyunca bana her gün tacizde bulundu" dedi.

Ta'lo, daha sonra bulunduğu yerde kaçmayı başardığını, 14 saat yürüyerek Sincar Dağı'na ulaştığını sonra da mülteci statüsüyle Almanya'ya geldiğini anlattı.

'ALMANCA KONUŞMAYA BAŞLADI'

Ezidi kadın, Humam'ın Şubat ayında Stuttgart kentinde bir anda karşısına çıktığını belirtiyor: "Yüzüne dikkatlice bakınca donup kaldım. Bu, aynı korkunç sakal ve çirkin yüzüyle Abu Humam idi. Almanca konuşmaya başlayıp bana 'Sen Ashwaqsın değil mi?' diye sorduğunda dilim tutuldu. Ben Abu Humam'ım. Bir süre benimleydin. Hayatta olduğunu, kiminle yaşadığını ve ne yaptığını biliyorum' dedi."

Ta'lo bu karşılaşmanın ardından hemen kaçtığını, yaşadıklarını kardeşine, polise ve göçmenlik ofisine anlattığını belirtiyor. Ta'lo'nun aktardığına göre polis CCTV görüntülerinden Humam'ın kimliğini tespit etmiş ancak adamın da ülkede mülteci statüsüyle bulunması nedeniyle hiçbir şey yapamayacaklarını söylemiş.

Haberde, Ta'lo'nun daha sonra Almanya'dan ayrıldığı ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne gelip babasıyla yaşamaya başladığı aktarılıyor. Kız kardeşi hâlâ IŞİD tarafından rehin tutulan, beş erkek kardeşi ise kayıp olan Ta'lo "Hiçbir zaman Almanya'ya geri dönmeyeceğim" diyor. (Kaynak: BBC Türkçe)