3D ile üretilen silahlara kılavuz engeli

ABD'de, 3D yazıcılarda üretilen silahların yapım kılavuzunu internette yayımlamak geçici olarak yasaklandı. Başkan Trump ise karar için 'pek mantıklı görünmüyor' ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Washington eyaletinde, Seattle kentindeki federal mahkeme yargıcı Robert Lusnik, takip ve tespiti oldukça zor olan ve 3 boyutlu (3D) yazıcılarda üretilen plastik silahların kılavuzunun internette yayımlanmasını durdurmak amacıyla geçici yasaklama emri verdi.

Yargıç, bu öğleden sonra verdiği karar ile kılavuzların internetten yayımlanmasını geçici olarak yasakladı. Bu silahların 'yanlış ellere geçebileceğini' vurgulayan Lasnik "Okullarda ve kamusal alanlarda üç boyutlu yazıcılar var ve bu kararın onarılamaz yaralar açma olasılığı çok yüksek" şeklinde konuştu.

Teksas merkezli 'Defense Distributed' adlı şirket 3D yazıcılarda üretilen silahların kılavuzunu insanların indirebilmesi için internette yayımlama konusunda federal hükümetle 2 ay önce anlaşmaya varmıştı. Pazartesi günü 8 eyaletin Demokrat başsavcısı, silahların yapım kılavuzunu internette yayımlama planı yapan şirket ile federal hükümetin anlaşmasını engellemek için dava açmıştı. Yasaklama emri talep eden savcılar 3D yazıcılarda üretilen silahların 'bir güvenlik riski' olacağını iddia etmişti. Karar sonucu bu anlaşma şimdilik rafa kalktı fakat mahkeme 10 Ağustos'ta kararı yeniden görüşecek.

TRUMP: PEK MANTIKLI GÖRÜNMÜYOR

ABD Başkanı Donald Trump ise Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, bu konuyu Ulusal Tüfek Derneği'ne (NRA) danıştığını söyledi ve "3D yazıcıda üretilen plastik silahların halka satışı konusuyla ilgileniyorum. Çoktan NRA ile görüştüm, pek mantıklı görünmüyor" ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Hogan Gidley de Trump'ın sözlerine açıklık getirerek "Şu anda hangi türde olursa olsun tamamı plastik bir silaha sahip olmak ya da üretmek yasa dışı. Buna 3D yazıcılarda yapılanlar da dahil. Trump yönetimi yaklaşık 20 yıllık ilgili yasayı destekliyor" dedi. Öte yandan 23 Demokrat senatör, 3D yazıcılarda üretilen plastik silahların kılavuzlarının yayımlanmasının yasaklaması için bir kanun tasarısı da sundu. Mahkeme kararı öncesinde bir basın toplantısı da yapan Demokrat senatörler Trump'a yönelik açıklamalarda bulundu.

'TRUMP'IN ELLERİNDE KAN OLACAK'

Trump'ın bu kılavuzların paylaşımını durdurma yetkisine sahip olduğunu belirten Massachusetts Senatörü Edward Markey "Eğer Trump bugün harekete geçmezse ülkemizin sokaklarında dolaşıma girecek tüm indirilebilir, plastik AR-15 silahlarından sorumlu olacak" demişti. Connecticut Senatörü  Richard Blumenthal de Trump'ın harekete geçmemesi halinde 'Başkan'ın ellerinde kan olacağı' ifadelerini kullanmıştı.

(Kaynak: Sputnik)