Şilili madenciler Taylandlı çocukları uyardı: Akbabalara dikkat edin!

Şili'deki bir madende 69 gün boyunca mahsur kaldıktan sonra kurtarılan Şilili madenciler 12 Taylandlı çocuk ve antrenörlerini uyardı. Kendileri hakkında çekilen filmden hiç bir kazanç elde etmediklerini belirten madenciler çocuklara 'dolandırıcılara dikkat edin' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şili'de 69 gün boyunca bir madende mahsur kalan madenciler, Tayland'da kurtarılan çocukları uyardı. 8 sene önce mahsur kaldıkları madenden kurtarılan madenciler 18 gün sonra  kurtarılan 12 çocuğa ve antrenörlere 'dolandırıcılara dikkat edin' dedi.

Sputnik'in haberine göre, ABD merkezli iki yapım şirketinin Taylandlı çocukların kurtarılışını filme çekmeye hazırlandıklarını açıklamasının ardından, kendileri hakkında çekilen filmden hiç bir kazanç elde etmediklerini belirten madenciler çocuklara dolandırıcılara dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Madencilerin kurtarılış hikayesini anlatan ve başrolünde ünlü İspanyol aktör Antonio Banderas'ın oynadığı 'The 33' adlı sinema filmi gişede 25 milyon dolarlık bir hasılat elde etmiş ancak madencilerin hiçbiri bundan tek bir kuruş kazanamamıştı. Madencilerin filminin çekilmesi 'piyango' olarak görülmüş ve yapımcı şirket madencilere filmden hisse vereceklerini söylemişti.

The 33 filminin afişi

'AKILLICA DAVRANMALILAR'

Banderas'ın filmde canlandırdığı madenci Sepulveda yaptığı açıklamada "Umarım bir film, bir dizi yaparlar, çok satan bir kitap yazarlar ancak bunu başarılı şekilde ve akıllıca yapmalılar. Dolandırıcılara para kaptırmamalılar" dedi. Madencilerin çoğu San Jose'deki madenden kurtarılmaları sonrası bir dizi travmatik tecrübe yaşamıştı. Madencilerden Jose Ojeda yer altında geçirdikleri süre boyunca yaşadıkları nedeniyle bir psikiyatri kliniğinde tedavi edilmeye başlanmıştı.

'ONLARDAN YARARLANMAK İSTEYECEKLER'

Kurtarılan madencilerden Urzua da "En önemli şey yetkililerin ve ailelerinin bu çocukları koruması çünkü birçok kişi sadece onlardan yararlanmak isteyecek" dedi. Çocukların ve antrenörlerinin 'hayatta bir kez yaşanabilecek bu deneyimin' üstesinden gelmekte zorlanabileceğini de vurgulayan Urzua " 8 yıl geçti ama hala üstesinden gelemediğimiz birçok şey var" dedi,

Yapımcılar, avukatlar ve diğerlerinin kendilerini suistimal ettiğini savunan ve "Bizden bilgileri aldıktan sonra ortadan kayboldular" ifadelerini kullanan Urzua, kendilerinin yanlış şekilde milyoner olacakları şeklinde bilgilendirildiklerini ancak bunu fark edemedikleri için 'tüm fikri mülkiyet haklarını ömür boyu' devrettiklerini söyledi. 'The 33' filminden tek bir repliği bile satamadıklarını belirten Urzua Meksikalı yönetmen Patricia Riggen'in yönettiği filmden ve Los Angeles Times'ta çalışan gazeteci Hector Tobar'ın konuyla ilgili yazdığı kitaptan tek bir kuruş almadıklarını da belirtti. Sepulveda da 'Çocukların gücü bizimkinden farklı. Eğer antrenmanlarını sürdürüp birbirlerine destek olmayı sürdürürlerse bu süreci başarılı şekilde idare ederler" dedi.

Etiketler maden Şili Tayland