Kıbrıs'ta diplomatik hareketlilik

Son müzakere fiyaskosunun ardından taraflar tekrar görüşmek için hazırlık yapıyor. BM, "Çözüm Kıbrıslılara bağlı" diyor.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs müzakerelerinin fiyasko ile sonuçlanmasının yıldönümünde adada yeniden diplomatik hareketlilik yaşanıyor. BM’nin adaya yeni bir yetkilisini gönderme kararı alması Kıbrıs’taki iki liderliği yeni bir müzakere süreci için umutlandırdı. Kıbrıs Rum tarafı, “görüşmeye hazırız” mesajı verirken Kıbrıs Türk tarafı bir dizi yeni inisiyatif üzerine odaklanıyor. BM ise “çözüm Kıbrıslılara bağlı” mesajı veriyor.

Kıbrıs Haber Ajansı’nın geçtiği habere göre BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki BM Barış Gücü (UNFICYP) Şefi Elizabeth Spehar, Kıbrıs sorununa herhangi bir sürdürülebilir çözümün liderlerden ve Kıbrıslılardan gelmesi gerektiğini tekrarladı.

UNFICYP Barış Gücü’nün madalya töreninde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres adına konuşan Spehar, “Hepimiz biliyoruz ki müzakerelere geçen yıl Temmuz ayında Kıbrıs’la ilgili Konferans’ın kapanmasıyla ara verilmiştir. Müzakerelerin hemen başlaması beklentileri belirsizliğini korurken, birçok vesileyle ifade ettiğim gibi sürdürülebilir herhangi bir çözümün hem liderlerden hem de Kıbrıslılardan gelmesi gerektiğini tekrarlamak isterim. BM üstüne düşeni yapar; garantörler de harekete geçer ve uluslararası toplum daha kapsamlı biçimde destek olmaya devam eder” dedi.

RUM TARAFI 'HAZIR'

Kıbrıs özelindeki yeni diplomatik hareketliliği dikkatle takip eden Kıbrıs Rum tarafı bugün BM’ye “yeni müzakere süreci için hazırız” mesajı iletti. Kıbrıs basınına göre Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri’nin Temsilcisi Jane Hall Lute’ye Kıbrıs müzakerelerini başlatmada kararlı olduğunu belirtti.

Nikos Anastasiadis, “Müzakerelerin durduğu yerden devam etmesi kararlılığımızı Bayan Lute’nin önüne koyacağız” şeklinde konuştu.

Anastasiadis, Kıbrıs Rum tarafının görüşlerini sunmaya hazır olduğunu ifade etti ve Kıbrıs Türk tarafının da iyi niyet göstereceğini ve devam edeceklerini umduğunu kaydetti.

KIBRIS TÜRK TARAFI DA HAREKETLİ

Kıbrıs’ta yeni çözüm sürecinin başlamasına ramak kala Kıbrıs Türk tarafı da diplomatik alanda yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Bugün KKTC Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı liderliğinde Dörtlü Koalisyon Hükümeti üyeleri ile gerçekleştirilen toplantıda adada iki yeni sınır kapısı açılması ve Maronitlerin kuzeydeki köylerine geri dönüşü meseleleri ele alındı.

Cumhurbaşkanlığı’nda saat 10.30’da başlayan ve 12.00 sıralarında tamamlanan görüşme sonrasında hükümet adına açıklamayı Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay yaptı. Bugünkü değerlendirme toplantısının esas gündeminin “Maronitler” ve “Derinya ile Aplıç sınır kapıları” olduğunu belirten Özersay, 'Maronit açılımı'nın somut biçimde hayata geçebilmesi için tapu, altyapı ve benzeri konularla ilgili yapılması gerekenler olduğunu söyledi. Aplıç ve Derinya sınır kapıları konusuna da değinen Özersay, ihlale sürecinin devam ettiğini anımsattı.

Müzakereler konusuna da değinen Özersay, şunları söyledi: “Kuşkusuz beklenti Kıbrıs müzakereleri bağlamında son birkaç gündür yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirme yapılmasıdır ama sayın Cumhurbaşkanının BM yetkilileriyle yarın yapacağı görüşmenin ertesinde bir değerlendirme yapacağız” dedi.