Kıbrıs'ta MHP rahatsızlığı

Türkiye'deki seçimler Atina ve Lefkoşa'da yakından izlenirken, Kıbrıslı Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodoulidis yeni süreçte müzakere sürecinin canlanmasını umduklarını söyledi. Ancak Hristodoulidis, 'MHP'nin yeni hükümette yer almamasının Kıbrıs ve Türk-Yunan ilişkileri açısından daha faydalı olacağı' görüşünü paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de düzenlenen erken cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri Atina ve Lefkoşa'da da büyük ilgiyle takip edildi. "Türkiye’deki seçimlerle ilgili bir yorumda bulunmak istemem. Ancak elimizde bugünkü seçimlerin demokratik bir şekilde gerçekleştiğine dair bulgular olduğu düşüncesindeyim" açıklaması yapan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı telefonla kutlaması bekleniyor.

Atina’daki başbakanlık kaynakları ise seçim sonuçlarının Türk-Yunan ilişkilerine etkisi konusunda temkinli ama iyimser yorumlar yapıyor. Bu kaynaklara göre, Türkiye’deki seçim heyecanının yatışması ile beraber Ege’deki gergin ortam göreceli olarak sakinleşebilir. Hükümet kaynakları aynı zamanda, 'Türkiye ile ilgili nihai çıkarımlara varmak için daha erken olduğu', 'Erdoğan’ın oluşturacağı yeni yönetim yapısının ve kimliğinin Türk-Yunan ilişkileri açısından belirleyici olacağı' uyarısında da bulunuyor.

KIBRISLI BAKAN: MHP'NİN HÜKÜMETTE YER ALMAMASI FAYDALI OLUR

Kıbrıs Rum kesiminde ise Dışişleri Bakanı Nikos Hristodoulidis, Türkiye’deki seçimlerin sona ermesi ile beraber Kıbrıs’taki müzakere sürecinin canlanmasına dair umutlarını kamuoyu ile paylaştı. Deneyimli diplomata göre, önümüzdeki süreçte Kıbrıs’ta olağanüstü gelişmeler beklenmiyor. Ancak Ankara’nın BM'nin adaya göndereceği yeni temsilciye yeşil ışık yakmasının Kıbrıs açısından önemli olacağı vurgusunda bulunuyor.

Hristodoulis, MHP'nin seçimlerden kilit parti olarak çıkması hakkında da konuştu. Kıbrıs Dışişleri Bakanı, 'bu partinin yeni hükümette yer almamasının Kıbrıs ve Türk-Yunan ilişkileri açısından daha faydalı olacağı' görüşünü öne çıkardı.