Türkmenistan'da 'Cumhurbaşkanlı gazeteleri tuvalet kağıdı yapmayın' uyarısı

Dünyanın en baskıcı ülkelerinden biri sayılan Türkmenistan'da, cumhurbaşkanı Kurbangül Berdimuhammedov'ın 'imajını zedeleme' suçunda yeni bir seviyeye çıkıldı... Polis, Berdimuhammedov'ın fotoğraflarının bulunduğu gazetelerin tuvalet kağıdı olarak kullanılmasını engellemek için harekete geçirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkmenistan polisinin, ülkenin lideri Kurbangül Berdimuhammedov'ın fotoğraflarının bulunduğu gazetelerin tuvalet kağıdı olarak kullanılmasını engellemek için harekete geçirildiği belirtildi. Ülkenin batısındaki Balkan bölgesinde, polis kuvvetleri umumi tuvaletlerde ve evlerde kanıt arayışına başladı.

MEMURLARDAN ÇÖP KARIŞTIRMALARI İSTENDİ!

Moskova merkezli Fergana internet sitesinin haberine göre, memurlara aynı zamanda çöplük ve atık depolama alanlarında Berdimuhammedov'ün "dışkılanmış" fotoğraflarının bulunduğu gazete kağıtları aramaları talimatı verildi. Bu alanlarda görevlendirilen özel memurlardan, çöpleri karıştırması, dışkı örneği olan gazeteleri tespit etmesi ve abonelik kodunu polise bildirmesi isteniyor.

'İMAJ ZEDELEME CEZASI' VERİLECEK

Suçlu bulunan kişilere, "cumhurbaşkanının imajını zedelemekten" uyarı cezası verileceği de belirtildi.

'HALK TUVALET KAĞIDINA PARA HARCAMIYOR'

Novosti Turkmenistana sitesi ise bu soruşturmanın sonucunda hakkında tutanak yazılacak Türkmenlerin sayısının epey çok olacağını yazdı. Ekonomik kriz nedeniyle halkın tuvalet kağıtlarına para harcamadığını belirten gazete, Türkmenlerin zorunlu abonelikle aldıkları gazeteleri tuvalet kağıdı olarak kullandığını, o gazetelerde Kurbangül Berdimuhammedov'un fotoğrafının olmadığı bir bölüm bulmanın zor olduğunu belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne (HRW) göre Berdimuhammedov "dünyanın en baskıcı ülkelerinden birini" yönetiyor. Türkmen hükümeti, liderin imajını yönetebilmek için medya ve internet erişimi üzerinde sıkı kontrol sağlıyor. (BBC Türkçe)