Vatikan'daki istismar toplantısında toplu istifa teklifi

Cinsel istismarı örtbas etmekle suçlanan Şilili piskoposlar toplu halde istifalarını sunmayı teklif etti. Papa "Kimse sorumluluktan muaf değil" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Vatikan'da Şilili piskoposlar ve Papa Francesco'nun katılımıyla gerçekleşen kriz toplantısının ardından 34 piskopos istifalarını sunmayı teklif etti.

Vatikan'daki kriz toplantısının konusu ülkedeki cinsel istismar olaylarının örtbas edilmesiydi. Skandal, geçen hafta Vatikan yönetimi tarafından hazırlanmış olan 2 bin 300 sayfalık raporun açıklanmasıyla ortaya çıktı.

KİMSE SORUMLULUKTAN MUAF DEĞİL

Papa, piskoposları delilleri karartmak, araştırmacılar üzerinde baskı kurmak, ve küçük çocukları pedofili rahiplere karşı korumakta ağır ihmal sahibi olmakla eleştirdi. Katoliklerin ruhani lideri, "hiç kimsenin bu ağır kusur karşısında sorunu başkalarının sırtına yükleyip kendini olaylardan muaf kılamayacağını" vurguladı.

BAŞPİSKOPOSA ÖRTBAS SUÇLAMASI

Papa Francesco, piskopos Juan Barros'u istismar suçunu işlediği belirtilen bir papaz olan kılavuzu Fernando Karadima'yı koruduğu ve delilleri örtbas ettiği iddialarına rağmen 2015 yılında başpiskopos olarak atamıştı. Karadima hakkındaki suçlamaları reddederken Barros da böylesi bir suistimalden haberi olmadığını söylemişti.

O dönemde Şili'yi ziyaret etmiş olan Francesco da Barros'a iftira atıldığını öne sürmüştü. Francesco buna rağmen Roma'ya dönünce Malta Başpiskoposu Charles Scicluna ve yardımcısı Monsenyör Jordi Bertomeu'yu Şili'ye gönderdi. 2 bin 300 sayfalık Scicluna-Bertomeu Raporu da bu şekilde hazırlandı.

Papa Francesco, kendisinin de yaptığı "ağır hatalar" yüzünden özür diledi. Papa'nın piskoposların istifalarını kabul edip etmeyeceği hâlâ belirsizliğini koruyor. (Dış Haberler)