BMGK, Rusya'nın çağrısıyla toplantı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye gündemiyle toplandı. Rus temsilci Nebenzia, ABD'nin askeri harekat hazırlığında olduğunu ve bunun tolere edilemeyeceğini söyledi. ABD temsilcisi Nikki Haley ise, Suriye hükümetinin en az 50 defa kimyasal silah kullandığını iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Rusya’nın çağrısı üzerine Suriye konusunu görüşmek üzere toplandı.

Toplantıda konuşan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Suriye’de kimyasal silahların kullandığı iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu. Suriye konusunda ön yargı olduğunu söyleyen Nebenzia, "Suriye devletine karşı ciddi bir askeri hazırlığın yapıldığını görüyoruz" dedi.

ABD'nin Suriye yakınlarına deniz kuvvetlerini gönderdiğini ve askeri hareket planı hazırladığını gördüğünü ifade eden Nebenzia, bu durumun tolere edilemeyeceğini belirtti. Nebenzia ABD’yi, hava saldırısına karşı uyardı.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley de, Suriye’de kullanıldığı öne sürülen kimyasal silah konusunda Rusya’yı ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı suçladı.

Rusya’nın yalanlamasına karşın, ABD ve müttefiklerinin kimyasal silahların kim tarafından kullanıldığını bildiğini iddia eden Haley, ABD Başkanı Donald Trump’ın nihai kararını vermediğini dile getirdi.

Esad’ın en az 50 kez kimyasal silah kullandığını öne süren Haley, "ABD’nin müttefikleri ile doğruları ve sorumluları bulmak için birlikte hareket etmeye devam edeceğini" ve "Suriye’de kimyasal silah kullanımını sona erdirecek"lerini belirtti. (NEW YORK/DHA)