Yunanistan'da gündem: Türkiye ile sıcak temas!

Türkiye'yle ilişkiler, Ege'de artan gerilim nedeniyle ekonomik krizi bile geride bırakarak Yunanistan'da bir numaralı gündem maddesi oldu. Peki, hangi siyasi parti ne düşünüyor, ne öneriyor?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk-Yunan ilişkilerindeki gerginlik önümüzdeki günlerde hangi noktaya varabilir? İki ülke arasında bir ‘sıcak temas’, yani çatışma olasılığı mevcut mu? Yunanistan tüm ihtimallerle karşı hazırlık başlattı mı? ABD’nin Atina Büyükelçisi'nin geçtiğimiz günlerde Yunan kamuoyuna gönderdiği "Ege’de iki gergin aya hazırlanın" mesajı ne anlama geliyor?

Atina’da mecliste temsil edilen siyasi partilerin liderlikleri an itibarıyla yukarıdaki sorulara odaklanmış durumda. Komşu Yunanistan’da Türk- Yunan ilişkileri meselesi, ülkeyi uzun yıllardan beri meşgul eden ekonomik krizin önüne geçti. Hükümet ve muhalefet partileri Ege’de sıcak bir temasın ve çatışmanın önüne geçmek için ne gibi önlemler alınması gerektiği hususuna kafa yoruyor. Muhalefetin "Ege’de alarm zilleri çalıyor" uyarısı karşısında iktidar partisi SYRIZA daha temkinli bir tavır takınsa da, Başbakanlık Ege’de hiçbir olasılığı artık göz ardı etmiyor.

YENİ DEMOKRASİ ENDİŞELİ

Yunanistan’daki son kamuoyu araştırmalarına göre açık ara önde olan ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi’nin Dış İlişkiler Sorumlusu, başka bir deyişle, gölge dışişleri bakanı Yorgos Koumoutsakos’a şu uyarıda bulundu: "Türkiye ile sıcak bir gelişme olasılığını kimse göz ardı edemez. Yunanistan’da ve Doğu Akdeniz’de niceliksel ve zaman bakımından gerginlik yoğunlaştı. Böylesi bir ortamda hiç kimse gerginliğin tırmanamayacağını öne süremez. Gerginlik sıcak bir çatışmaya da dönüşebilir."

'SEÇİM İHTİMALİ ÇATIŞMA GETİREBİLİR'

Koumoutsakos’a göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ülkesi Ege’de gerginliğin tırmanmasını istemeyebilir. Ancak küçük bir hata veya komuta kademesinin ya da siyasi iradenin yanlış bir hesabı, iki komşu ülkeyi bir anda içinden çıkılması güç bir denklemin içinde bırakabilir. Koumoutsakos, önümüzdeki iki ay boyunca Ege’de çatışma riskinin bulunduğunu düşünüyor. Ona göre, Türkiye’de seçimlerin öne alınması ihtimaline bağlı olarak, Ege’deki gelişmeler kısa süre içinde kontrol dışına çıkabilir. Koumoutsakos, Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos’un "Erdoğan bir deli" yorumuna da katılmıyor. Yunanistan’ın gölge dışişleri bakanına göre, Erdoğan Ege’deki adımlarını bilinçli bir şekilde ve bir plan dahilinde atıyor.

KOMÜNİST PARTİ: EGE PATLAMAYA HAZIR BOMBA

Koumoutsakos’un uyarısını Yunanistan Komünist Partisi (KKE) farklı bir açıdan yerinde buluyor ve paylaşıyor. KKE’nin bakış açısına göre Balkanlar ve Ege patlamaya hazır bir saatli bomba görüntüsü arz ediyor. Her iki bölgede de önümüzdeki aylarda sıcak gelişmeler yaşanabilir. KKE’nin Genel Sekreteri Dimitris Koutsoumbas Balkanlar'daki ve Ege’deki gergin atmosferi emperyalist güçlerin çekişmesine ve kapitalist çevrelerin çekişmeden pay kapma yarışına bağlıyor.

Koutsoumbas ayrıca Ankara'nın içte ve dışta son dönemde izlediği stratejilerin Türkiye ve bölge halklarını çıkmaza götürdüğü kanısında. Marksist siyasetçiye göre içte otoriterleşen Türkiye dışta hemen hemen tüm komşuları ile olan ilişkilerinde büyük sorunlar yaşamaya başlıyor.

PASOK: TEHDİTLERE ALIŞMAMALIYIZ

Yunanistan’ın yönetiminde uzun yıllar söz sahibi olan PASOK’un kıdemli siyasetçilerinden Mihalis Hrisohoidis ise şu çıkışı yapıyor: "Yunanistan karşılıklı saygının ne olduğunu bilmeyen bir komşu ile karşı karşıya. Türkiye tehdit ve şiddet içerikli retorik ile hukuken kendisine ait olmayanları elde etmeye çalışıyor."

Türk-Yunan ilişkilerindeki gerginliği Gazete Duvar'a değerlendiren tecrübeli siyasetçi, önümüzdeki aylar için kaygı duyduğunu söylüyor. Hrisohoidis’e göre gelinen noktada Yunanistan soğukkanlı davranmalı: "Bizi her gün tehdit eden bir ülke ile yan yana yaşamaya alışmamalıyız. Bu durum bizim aleyhimize. Stratejik soğukkanlılıkla, cesur bir şekilde bu alarm verici durum karşısında planlar oluşturmalı ve İsrail gibi bölge ülkeleri ile beraber stratejik paktlar inşa etmeliyiz’.

SYRIZA: TÜRKİYE SICAK TEMAS İSTEMEZ

Peki, ana muhalefetin bu uyarıları karşısında Yunanistan hükümeti ne düşünüyor? Önümüzdeki aylarda Ege’de ‘sıcak bir gelişme’ olası mı? Başbakan Aleksis Çipras’ın yakın mesai arkadaşı ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Yorgos Katrougkalos’a göre, Ege’de çatışma olasılığı söz konusu değil. Bunun nedeni ise basit. "Türkiye birçok iç ve dış etkenden dolayı Ege’deki gelişmelerin kontrolden çıkmasını arzu etmez."

Katrougkalos görüşlerini şu şekilde sürdürüyor: "Ancak dikkatli olmak durumundayız. Her olasılığa karşı hazırlanmalıyız. Silahlı Kuvvetlerimizin caydırıcılığı ana direnç noktamız. Aynı şekilde, Türkiye’nin sert retoriğinin içteki ve dıştaki birçok zayıf noktaya ayna tuttuğu gerçeğini de gözden kaçırmamalıyız."