Mısır seçimlerinde mesaj: İstikrar

Mısır'da üç günlük seçim sürecinin ikinci gününe girildi. Sisi, ülkede 'istikrar' mesajları veriyor...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mısır'da başkanlık seçimleri için oy kullanma işlemleri dün başladı. Ülkede vatandaşların üç gün boyunca oy kullanması, seçimlerin yarın sona ermesi bekleniyor.

Askeri darbeyle gelmiş olan devlet başkanı Abdülfettah El Sisi katılımın yüzde 40 olduğu ilk seçimleri yüzde 92 gibi bir oranıyla kazandı. Sisi'nin bu hafta yapılan seçimleri de açık ara farkla kazanması bekleniyor.

ADAYLAR BİRER BİRER ÇEKİLDİ

Sisi'nin olası rakipleri arasında yer alan eski Genelkurmay Başkanı Sami Anan, "Silahlı Kuvvetler'den izin almadan adaylığını açıkladığı için" cezaevine gönderilmişti. 2012'de Müslüman Kardeşler'e karşı çok az farkla kaybetmiş olan eski başbakan, adaylığını açıklayınca Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından sınırdışı edilmiş, sonra da adaylığını geri çekmişti. Liberal muhalefeti temsil eden  insan hakları avukatı Halid Ali ise adil bir seçim için uygun koşulların oluşmadığını söyleyerek geri çekilmişti. Ülkede küçük bir siyasi partinin lideri olan Musa Mustafa Musa ise son anda adaylığını koyarak dikkatleri üzerine çıktı. Ülkede Musa için kukla aday yorumları yapılıyor.

BBC'nin haberine göre Abdülfettah El Sisi, seçim arifesinde istikrar mesajları veriyor. Öte yandan, Mısır'dan kolluk kuvvetleriyle yaşanan çatışmalarda binden fazla protestocunun öldürüldüğü, en az 60 bin kişinin tutuklandığı ve yüzlerce kişiye idam cezası verildiği ve gene yüzlerce kişinin de kayıp olduğu söyleniyor. Öldürülen, cezalandırılan muhaliflerin çoğunun Müslüman Kardeşler destekçisi olduğu ama aralarında liberal muhafeletten de isimler olduğu iddia ediliyor.

SİNA'DA IŞİD TEHLİKESİ

Reuters'ın haberine göre ise özellikle Sina bölgesinde IŞİD tehlikesinden ötürü insanlar oy kullanmaya gitmekten korkuyorlar. Sina bölgesinde insanlar oy kullanmak için değil, askeri yönetim tarafından dağıtılan ekmekleri alabilmek için kuyruklar oluşturuyor. Vatandaşlardan biri oy kullanma noktası, askeri yönetimin ekmek dağıtım noktasına yakın olduğu için oy kullanmaya da gittiğini söylüyor.

IŞİD seçim öncesinde yeni saldırılar yapma tehdidinde bulundu. Cumartesi günü İskenderiye'de bir arabaya yerleştirilmesiyle iki polis memuru hayatını kaybetti. Kasım ayında gene Sina yarımadasının kuzeyinde gerçekleşen saldırıda 300'den fazla insan öldü. Bu Mısır tarihinin en ölümcül saldırısıydı. (Dış Haberler)