Atina 'tutuklu askerler' sorununu NATO ve AB'ye taşıdı

Yunanistan, sınırı geçen iki askerinin Türkiye'de tutuklanmasını NATO ve AB'nin gündemine taşıdı. Atina'da kabine konuyu görüşmek için toplandı.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Türkiye'nin sınırı geçen iki Yunan askerini tutuklamasının ardından Atina ve Ankara arasında başlayan gerilim yeni boyutlar kazanıyor. Atina konuyu AB ve NATO'nun gündemine taşıdı.

AB Savunma Bakanları Toplantısı için Brüksel’de bulunan Yunanistan Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos, tutuklu askerler konusunu NATO’lu meslektaşları ile görüştü. Kammenos, muhataplarına "Normal şartlarda birkaç saat içerisinde hallolunması gereken bir meseleyi Ankara bilerek ve isteyerek uzatıyor” mesajı verdi. Kammenos NATO üyelerinden bu konuda Ankara’ya baskı yapmalarını talep etti.

AB'YE 'İNİSİYATİF AL' ÇAĞRISI

Aynı saatlerde Syriza’nın Avrupa Parlementosu’ndaki temsilcisi Parlemento Başkan Yardımcısı Dimitris Papadimoulis tutuklu askerler konusu için AB Dışişleri ve Savunma Politikası Yüksek Temsilcisi F. Mongerini’den inisiyatif almasını talep etti. Papadimoulis konu hakkında Mongerini’e AB’nin atacağı adımları sordu.

Konuya ilişkin bir açıklama da AB Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas'tan geldi. Sözcü, durumdan haberdar olduklarını belirterek, “Her ikisi de NATO üyesi olan iki yakın komşu ülke arasında her zaman olması gerektiği gibi iyi komşuluk ilişkilerinin ruhuna uygun olarak hızlı ve olumlu bir sonuç bekliyoruz” dedi.

Atina’da ise kabine tutuklu askerler meselesini görüşmek ve tüm olasılıkları değerlendirmek için Başbakan Aleksis Çipras’ın başkanlığında toplandı.

NE OLMUŞTU?

Sınır karakolunda görecli olan Yunan üsteğmen Angelos Mitretodis ve kıdemli çavuş Dimitri Kuklacis geçen perşembe Türkiye sınırını geçince Edirne Pazarkule yakınlarında, Türk askerler tarafından gözaltına alınmıştı. Yoğun kar yağışı nedeniyle yollarını kaybettiklerini söyleyen iki asker, çıkırıldıkları mahkemece “Askeri casusluğa teşebbüs” ve “askeri yasak bölgeye girmek” suçlamasıyla tutuklanmıştı. İki  aserin tutukluluğuna yapılan itiraz mahkeme tarafından reddedilmişti. Yunan askerler halen Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor.