Milliyetçilerin eyleminde Theodorakis sürprizi

Atina'da milliyetçiler "Makedonya Yunandır" başlıklı bir miting düzenledi. Atina'daki gösterinin sürpriz konuklarından biri de 92 yaşındaki solcu besteci Mikis Theodorakis'ti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Yunanistan'da Selanik'ten sonra Atina'nın Syntagma Meydanı'nda da aşırı sağcı Altın Şafak'ın da dahil olduğu milliyetçi vatandaşların katılımıyla  "Makedonya Yunandır" başlıklı bir miting düzenlendi. Atina'daki gösterinin sürpriz konuklarından biri de 92 yaşındaki solcu besteci Mikis Theodorakis'ti.

Kendini yurtsever enternasyonalist olarak tanımlayan Theodorakis hükümeti milli nihilistler olmakla eleştirdi. Mikis Theodorakis ayrıca Makedonya'nın başkenti Skopje Makedonya ismini kullanmak istiyorsa Yunan hükümetinin bunu referanduma götürme yükümlülüğü olduğunu söyledi. Milliyetçilerin eylemine katılan Mikis Theodorakis özellikle anarşist gençlerin tepkisini topladı.  Theodorakis'in evinin duvarına kırmızı boya atan anarşistler "Milliyetçi ayak takımına yanladın. Hikayen dağlarda başladı (Nazilere karşı) ama Syntagma Meydanı'nın pis çamurlarında bitti." yazdılar.

BAĞIMSIZLIK İLANI KRİZ YARATTI

Yunanistan'ın, Makedonya Cumhuriyetiyle arasındaki bu isim ihtilafı 1992'de bu ülkenin, Yunanistan'ın kendi antik tarihi ve kültürü ile eş tuttuğu "Makedonya" ismi altında bağımsızlığını ilan etmesiyle başladı.

Makedonya Cumhuriyeti'nde yeni seçilen hükümet ise Yunanistan ile arasındaki bu isim ihtilafını gidermek amacıyla müzakere masasına oturmayı kabul etti. İyi niyetini göstermek amacıyla da Üsküp'teki hava alanının "Yunanlıların atası" olarak kabul edilen "Büyük İskender" adını değiştirmeye karar verdi.

Makedonya Cumhuriyeti'nin ılımlı yeni Başbakanı Zoran Zaev, isim ihtilafının giderilmesiyle Makedonya Cumhuriyetinin AB ve NATO üyeliğini sağlamayı amaçlıyor.

Yunanistan ise Makedonya adından vazgeçmediği sürece bu küçük ülkenin AB ve NATO üyeliğini veto etmeyi sürdüreceğini açıklıyor.

Bu sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik ilk girişimler yakın zamanda iki ülkenin başbakanları tarafından başlatıldı. Atina-Üsküp hattındaki görüşmelere B.M. aracılık ediyor. B.M. Özel Temsilcisi Matthew Nimetz her iki başkentte mekik diplomasisi gerçekleştiriyor. (Dış Haberler)