Trump 'nükleer cephaneliğini' yenileyecek!

ABD Başkanı Trump görevdeki birinci yılınını ardından ilk ulusa sesleniş konuşmasını yaptı. Trump'ın gündeminde nükleer silahların yenilenip güçlendirilmesi, Guanatanamo, IŞİD, İran, Kuzey Kore vardı!

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de göreve başladıktan sonra Kongre'deki ilk geleneksel ulusa sesleniş konuşmasını yapan başkan Donald Trump, terörle mücadele, IŞİD ve diğer dış tehditlerle birlikte ekonominin durumunu da değerlendiren bir konuşma yaptı. ABD anayasası, başkanların her yıl Kongre’de 'Birliğin Durumu' konuşması yaparak, icraatları ve planları hakkında Kongre'ye ve halka bilgi vermesini gerektiriyor.

GUANTANAMO AÇIK KALACAK

Donald Trump, ilk olarak önceki başkan Barack Obama'nın kapatma sözünü verdiği ama kapatamadığı Guantanamo Cezaevi'ni açık tutacağını açıkladı. Trump, "Savunma Bakanı (James) Mattis'e, askeri gözaltı politikamızı gözden geçirme ve Guantanamo Körfezi'ndeki gözaltı tesislerimizi açık tutma talimatı verdiğim başkanlık kararnamesini imzaladım" dedi. Böylece seçim kampanyasında verdiği bir sözü daha yerine getirdiğini belirten Trump, "teröristlerin sıradan suçlular değil düşman savaşçılar" olduklarını söyledi. ABD başkanı, "Bu kişilere yurtdışında yakalandıklarında terörist muamelesi yapılmalı" dedi.

Geçen yıl, IŞİD'i dünya üzerinden yok etmek için müttefiklerimizle çalışacağına dair söz verdiğini hatırlatan Donald Trump, "Bir yıl sonra, koalisyonun IŞİD'i yendiğini, Irak ve Suriye'de neredeyse ellerindeki tüm toprakları geri adıklarını söylemekten gurur duyuyorum. Ama daha yapılacak çok şey var. IŞİD tamamen yenilinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Geçmişte yüzlerce teröristi bir aptal gibi serbest bıraktık, sonra ne oldu? Onlarla sahada karşı karşıya geldik. Buna yakalayıp bıraktığımız IŞİD lideri (Ebubekir) El Bağdadi de dahil" ifadelerini kullandı.

ÇİN VE RUSYA EKONOMİK RAKİP

Trump, ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmanın dış politika ve güvenlikle ilgili bölümünde ise Rusya ve Çin'den 'ABD'nin çıkarlarına, ekonomisine ve değerlerine meydan okuyan rakipler' olarak tanımladı. "Dünya genelinde serseri rejimler, terörist gruplar ve çıkarlarımıza, ekonomimize ve değerlerimize meydan okuyan Çin ve Rusya gibi rakiplerle yüzleşiyoruz" sözleriyle  Trump, bu zor dönemde ABD Kongresi'nden Amerikan ordusuna tam destek talep ederek "Savunma stratejimiz kapsamında nükleer silahlarımızı daha da modern hale getirmeli ve yeniden inşa etmeliyiz" dedi. İran, Küba ve Venezüella givi ülkelerle ilgili mesajlar da veren Trump en çok Kuzey Kore üzerinde durdu.

KUZEY KORE ANAVATAN'I TEHDİT EDEBİLİR

Küba ve Venezuela gibi "sosyalist diktatörlükler"e yaptırımlar uyguladıklarını söyleyen Trump, "Ancak hiçbir rejim, kendi halkına Kuzey Kore'nin vahşi diktatörlüğü kadar baskı kurmamıştır" yorumunu yaptıktan sonra Kuzey Kore'nin "pervasızca nükleer füzelere sahip olma çabasının çok yakında anavatanı tehdit edecek bir düzeye ulaşabileceğine" işaret etti. Trump doksan dakikalık konuşmasında,  İran halkına olan desteğini de tekrarlayarak "İran halkı yozlaşmış diktatörlüğün suçlarına karşı isyan ettiğinde, sessiz kalmadım. Amerika cesur özgürlük mücadelesinde İran halkıyla beraberdir. Kongre'den, İran'la yapılan korkunç nükleer anlaşmadaki temel hatalarla ilgili sorunların üzerine gitmesini istiyorum" dedi.

DÖRT ADIMLIK GÖÇMEN REFORMU 

ABD başkanının konuşmasının son bölümünde ise göçmen politikaları ve ekonomi reformları vardı. Trump, göçmenler için dört adımlık bir reform öngörüyor.

İlk adım olarak Trump, kamuoyunda DACA olarak bilinen ve çocuk yaşta yasa dışı olarak ebeveynleri tarafından ABD'ye getirilmiş olan göçmenlerden 1.8 milyonunun belirli koşullar altında vatandaşlık hakkına kavuşabileceğini söyledi.

İkinci adım olarak Trump, seçim vaadi olarak da önerdiği ABD ile Meksika arasına duvarın mutlaka örüleceğini ve böylece sınır güvenliğinin sağlanacağını dile getirdi.

Trump, "Üçüncü adım olarak, Amerikan halkının beceri, liyakat ve emniyetini dikkate almadan rastgele yeşil kart dağıtılan vize çekilişini kaldırıyoruz. Liyakata dayalı bir sisteme geçme zamanımız geldi. Dördüncü ve son olarak da göçmen zincirini sona erdirerek çekirdek aileyi koruyacağız" diyerek yasal olarak oturma izni alan bir kişinin daha sonra aile fertlerini de bu ülkeye getirmesine olanak sağlayan programın sona erdirileceğini belirtti.

Ekonomik reformlar başlığında ise seçim vaatleRini tek tek tuttuğunu hatırlatan Donald Trump, Kasım 2016’da gerçekleşen seçimden bu yana 2.4 milyon kişiye istihdam yaratıldığını ve Afrikalı ve Hispanik kökenli Amerikalılara yönelik işsizlik oranlarının tarihin en düşük seviyelerine gerilediğini kaydetti.

Trump, seçim kampanyasında verdiği sözleri tek tek yerine getirdiğini belirterek, “Amerikalılara bu kürsüden 11 ay önce söz verdiğim gibi Amerikan tarihindeki en büyük vergi indirimlerini ve reformunu hayata geçirdik. Muazzam vergi indirimlerinin orta sınıfa ve küçük işletmelere büyük yardımı dokunacak” dedi.

Hem Amerikalı hem yabancı şirketlerin ABD’ye yönelik yatırım planlarına değinen Trump, Apple, Exxon Mobile, Chrysler, Toyota ve Mazda gibi şirketlerin kısa süre önce yaptığı yatırım açıklamalarını hatırlattı.

ALTYAPI YATIRIMI İÇİN 1,5 TRİLYONLUK YASA TEKLİFİ

Trump, ayrıca hisse senedi piyasalarının performansına işaret ederek, “ABD borsaları rekor üstüne rekor kırdı, toplamda 8 trilyon dolar değer kazandı. Bu Amerikalıların emeklilik ve eğitim tasarrufları için çok güzel bir haber” ifadesini kullandı.'Birliğin Durumu' konuşmasında, başta enerji sektörünü ilgilendiren düzenlemeler olmak üzere birçok düzenlemeyi iptal edildiğini anımsatan Trump, “Washington’ı hesap verebilir kılmak için bir senede ülkemizin tarihindeki bütün yönetimlerden daha fazla regülasyonu kaldırdık. Amerikan enerjisine yönelik savaşı bitirdik. Güzel temiz kömüre açılan savaşı bitirdik. Şimdi dünya için enerji ihracatçısıyız” diyerek bundan sonra artık ekonomik teslimiyet devrinin bittiğini ifade edderek. bundan sonra gelecek altyapı yatırımları için Kongre'den destek istedi. Donald Trump, altyapı yatırımları için 1,5 trilyon dolarlık bir yasa teklifi hazırlamayı talep etti.

Başkan Trump, ayrıca selefi Barack Obama'nın imzasını taşıyan sağlık sigortası yasasının (Obamacare) en önemli parçasını iptal ettiklerini hatırlatırken, "Felaket Obamacare'in özünü feshettik, zorunlu sağlık sigortası artık yok" dedi.

Cumhuriyetçi Kongre üyeleri ve bakanları, Trump’ın konuşmasını sık sık alkışlarla keserken, Demokratların özellikle enerji, ticaret ve göçmenlerle ilgili bölümlerde sessizliğini koruması dikkati çekti.

Gallup şirketinin geçen yıl yaptığı bir kamuoyu araştırmasına göre ABD'de, Başkan Trump'a destek verenlerin oranı yüzde 38'di.

Şirketin daha önceki hiçbir araştırmasında, görevdeki birinci yılında ülkesinde bir Amerikan başkanına destek bu kadar düşük olmamıştı. (Kaynak: Sputnik/BBD Türkçe)