Tunus'ta 'bütçe' eylemleri: 1 kişi yaşamını yitirdi

Tunus'ta 2018 bütçesi kapsamındaki kemer sıkma politikaları, halkın tepkisini çekti. Pazartesi günü 10 kentte eylemler yapıldı. Teburba'da çıkan çatışmada 1 kişi yaşamını yitirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tunus'ta işsizlik, pahalılık ve yüksek fiyatlara karşı başlayan eylemler yayılıyor. Resmi kaynaklar eylemlerde bir kişini yaşamını yitirdiğini açıklandı. Ana muhalefetteki Tunus Halk Cephesi de eylemlere devam çağrısı yaptı. Eylemler Tunus'un 10 farklı kentinde devam ediyor.  Hükümet 1 Ocak'tan sonra gaz, telefon, internet, bazı gıda ürünlerine zam yapmış, zamların ardından öfke sokağa taşmıştı.

Reutars'a göre, güvenlik güçlerinin eylemlere izin vermemesi sonucu başkent merkezine yaklaşık 30 kilometre mesafedeki Menuba kentinin  Tabarba Mahallesi'nde bir kişi yaşamını yitirdi. TAP ajansına göre ise 5 kişi ağır yaralandı. İçişleri Bakanı Khelifa Chibani de 44 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

17 Aralık 2010’da işsiz genç Muhammed Buazizi’nin kendisini yakmasıyla Tunus’ta başlayan ayaklanmalar Ortadoğu’da arka arakaya yayılmıştı. 2014 yılında ise bütçe eylemleri patlak vermiş, yoksul kentlerden başkente yayılan eylemlerde yüzlerce kişi gözaltına alınmıştı.

HAMMAMİ: PROTESTOLARA DEVAM EDECEĞİZ

Evrensel'de yer alan habere göre, Tunus Halk Cephesi Ulusal Sözcüsü Hamma Hammami bir açıklama yaparak, “Bugün muhalefet partileri olarak hareketi koordine etmek üzere toplandık. Sokakta kalacağız ve bu haksız mali uygulamalar geri çekilene kadar protestolara devam edeceğiz” dedi.  Hammami, hükümetin kemer sıkma politikalarıyla toplumun en yoksul kesimlerini hedefe aldığını belirtti.

Tunus Başbakanı Yusuf Cahid ise “İnsanlar olağanüstü bir durumda olduğumuzu ve ülkenin zorluklar yaşadığını anlamalı. 2018 yılı Tunuslular için daha az zorlu bir yıl olacak” dedi.  (Dış Haberler)