IKYB'de maaş eylemleri: Talepleriniz meşru, şiddetten uzak durulmalı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde siyasi ve ekonomik kriz, yolsuzluk ve hükümet politikalarını protesto etmek için sokağa çıkan taşan tepki devam ediyor. Nêçirvan Barzani, KDP ve KYB, birçok kent ve yerleşim yerinde başlayan gösterilere ilişkin yaptıkları ayrı ayrı açıklamalarla 'barışçıl eylem' çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKYB) bulunan Erbil, Süleymaniye, Duhok ve Halepçe'de maaşların ödenmemesi, yolsuzluklar ve hükümetin ekonomi politikalarına karşı başlayan eylemler devam ediyor. Pazartesi günü başlayan eylemlerde, KDP, KYB ve Goran'ın da aralarında bulunduğu parti binaları ateşe verilmişti.

Hafta başından itibaren başlayan eylemlerde 5 kişi hayatını kaybetti. Müdahalelerde onlarca kişi yaralandı, onlarcası da gözaltına alındı. NRT TV’nin binası da dün akşam saatlerinde asayiş güçleri tarafından basılarak, yayını durduruldu.

Irak Başkanı Haydar Abadi "Eğer vatandaşlarımıza saldırılırsa, kenarda durup izlemeyeceğiz" açıklaması yapmıştı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Nêçirvan Barzani ve KDP Bürosu başlayan gösterilere ilişkin açıklama yaptı.

BARZANİ: TALEPLER BARIŞÇIL OLMALI

MA'da yer alan habere göre, Barzani’nin açıklaması şöyle: “Taleplerinizi anlıyor ve duygularınızı paylaşıyorum. Taleplerin barışçıl bir şekilde belirtilmesi yasal ve demokratik bir haktır. Ancak şiddet asla tasvip edilemez. Halen istikrarsız ve şiddetin yaşandığı bir bölgede yaşadığımızı unutmamalıyız"

KYB: GÖSTERİLER MEŞRUDUR

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbürosu ise "Gösterilerde demokratik ve medeni olmayan yaklaşımları reddediyoruz. Vatandaşların maaş ve daha iyi bir yaşam için yaptığı gösterileri meşru görürken, gösterilerde yaşanan taşkınlıkların ve şiddet yönteminin bu tür haklı gösterilere de zarar verdiğini belirtmek istiyoruz" açıklaması yaptı.

Maaşların ödenmemesine ilişkin başlayan eylemlere ilişkin KDP Politbürosu bir açıklama yayımladı. Rudaw'da yer alan açıklamada, “Kamuya ait yerler, kamu binaları ve siyasi parti binalarına karşı yapılan her türlü saldırıya karşıyız” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Gösteriler, insan hakları ve demokrasi prensipleriyle bağdaşıyor. Sesimiz, yaşam şartların iyileştirilmesi ve geçim kaynaklarının sağlanmasını isteyen pak seslerin yanındadır. KDP, hükümetin bu meseleyi çözmesini istiyor.” (HABER MERKEZİ)