Brexit'te birinci aşama tamamlandı

Brexit müzakerelerinde birinci aşama tamamlandı. İngiltere'nin AB'den ayrılık sürecinin 45 milyar dolara mal olacağı düşünülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit müzakerelerinin ilk aşamasında 'nitelikli bir ilerleme sağlandığını' duyurdu. Jean-Claude Juncker, İngiltere'nin AB'den ayrılmasından sonraki dönemde AB-İngiltere ilişkilerinin nasıl şekilleneceğini konuşmak için yolun açıldığını söyledi. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk bir geçiş dönemi içinde olan İngiltere'nin mevcut AB yasalarına, yenileri de dahil olmak üzere, uyması gerekeceğini söyledi.

'BOŞANMA SÜRECİ'NDE ÜÇ BAŞLIK

AB ve İngiltere arasındaki "boşanma süreci" İrlanda ve Kuzey İrlanda sınırının durumu, ticari uzlaşma ve İngiltere'deki diğer AB vatandaşlarının durumu başlıklarında düğümlenmişti. İngiltere İrlanda ve Kuzey hududunun müşkül bir sınır olmayacağını ve Kuzey İrlanda'da barışı sağlamış olan Hayırlı Cuma (Good Friday) anlaşmasına sadık kalınacağını duyurdu. Kuzey İrlanda'da iktidarı elinde tutan Demokratik Birlik Partisi (DUP) kararı memnuniyetle karşıladı. Parti lideri Arlene Foster, daha alınacak yol olduğunu nasıl oy kullanacaklarına nihai ayrılma metni ortaya çıktıktan sonra karar vereceklerini söyledi.

Ticari uzlaşma maddesinde İngiltere İç Pazar, Gümrük Birliği kurallarına uymayı, kuzey ve güney işbirliğinin ve 1998 Anlaşması'nın korunmasını taahhüt etti. Theresa May'in sözcüsü, Tek Pazar ve Gümrük Birliği'nden 2019 yılının Mart ayında çıkacaklarını açıkladı.

AB vatandaşlarının durumuyla ilgili ise İngiltere'de yaşayan diğer Avrupalı yurttaşlarının haklarının İngiliz hukuku tarafından teminat atına alındığı ifade edildi. Uzmanlar, Brexit'in ülkedeki vergi mükelleflerine 45 milyar sterline (59,9 milyar dolar) mal olacağını tahmin ediyor. May'in sözcüsü ise yaptığı açıklamada  35-39 milyar sterlinlik (46- 51 milyar dolar) bir fatura ortaya çıkacağını düşündüklerini ifade etti.  (Dış Haberler)