Avustralya'da eşcinsel evlilik yasallaştı

Avustralya'da yapılan referandumla eşcinsel evlilik yasallaştı. Oylamada yüzde 61,6 oranında 'evet' çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avustralya'da eşcinsel evliliği  yasal hale getirildi. Bağlayıcılığı bulunmayan ve posta yoluyla yapılan halk oylamasında götüren Avustralya'da, yüzde 61,6'lık kesim 'Evet' oyu kullandı. Bağlayıcılığı bulunmayan ve posta yoluyla yapılan oylamada katılım yüzde 79,5 oranına ulaştı ve 12,7 milyondan fazla kişi oy kullandı.

Oylama sonucunun ülkenin istatistik ofisi tarafından ilan edilmesiyle beraber birlikte ülkenin büyük kentlerinde geniş kitleler sokaklarda kutlamalar düzenlemeye başladı.

Eşcinsel evliliği parlamentoda karşıt taraflar arasında sert tartışmalara sebep olmuştu.

Başbakan Malcolm Turnbull, Noel'e kadar yasayı parlamentodan geçirmek istediklerini ifade etti.

Turnbull, Milyonlarca Avustralyalı'nın sesini duyurduğunu belirterek  halkın eşcinsel evliliklerin yasal hale gelmesinden yana olduklarını gösterdiğini belirtti ve "Eşitlik için 'Evet' dediler; Aşk için 'Evet' dediler" dedi.

OYLAMA NASIL YAPILDI?

Oylama yapılırken seçmenlere posta yoluyla ulaştırılan pusulalara yanıtların verilmesi için 8 haftalık bir süre tanındı.

Yurttaşlara "Evlilik yasası eşcinsel çiftlerin evlenmesine izin verecek şekilde değiştirilmeli mi?" sorusu yöneltildi ve 'Evet' ile 'Hayır' seçeneklerinden birisinin işaretlenmesi istendi.

'Evet' kampanyası yürüten gruplar konunun oylamaya taşınmasının dahi mantıksız olduğunu savunarak, parlamentonun eşitlik ilkelerini gözeterek gerekli yasal değişikliği yapmasını istiyordu.

'Hayır' kampanyasını yürütenler ise aile tanımı üzerinde durarak, cinsiyet gibi kavramların okullarda nasıl okutulacağının belirsiz hale geleceğini iddia ediyorlardı. (BBC Türkçe)