Yunanistan gemilerini mültecilere açıyor!

Yunanistan hükümeti, açıkta kalan mültecileri kış ayları nedeniyle boş kalan otellere yerleştirme kararı aldı. Yunanistan Göçmen Politikaları Bakanı 'B planı olarak gemileri devreye sokacağız' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Soğuk kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, binlerce mültecinin sığındığı Yunanistan'da mülteciler için alınacak önlemler tartışılmaya başladı. Syriza-Bağımsız Helenler Hükümeti’nin gündemine aldığı acil eylem planında, mültecileri turistik adalarda boş kalan otellere yerleştirmek yada gemileri mültecilerin hizmetine açmak gibi acil önlemler yer alıyor.

MÜLTECİLER İÇİN YENİ EYLEM PLANI

AB-Türkiye mülteci anlaşmasına dair tartışmaların sürdüğü Atina'da bir yandan da kış aylarının gelmesi nedeniyle mültecilere ilişkin yeni çalışmalar başladı. Konuya ilişkin bilgi veren Yunanistan Göçmen Politikaları Bakan Yardımcısı Yannis Balafas "Birçok önlem alıyoruz. Lesvos ve Chios adalarında kışın boş olan oteller mültecilerin hizmetine sunuluyor. Gerek duyulduğu takdirde, gemileri de kullanacağız. Yani birkaç ay için, B Planı olarak gemiler de devreye girecek”

Türkiye ile AB arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması'na değinen Balafas, anlaşmanın önemine vurgu yaptı. Balafas’a göre bu anlaşma tüm eksikliklerine rağmen mülteci sorununun insancıl kıstaslar dahilinde çözülmesi için önlemli fırsatlar içeriyor.  Balafas "Geri Kabul Anlaşması iki noktada yardımcı oldu. Mülteci akını 2015’teki oranla sınırlandırıldı ve Ege’deki boğulma vakalarını neredeyse sonlandırdı. Bu nedenle biz bu anlaşmayı zaruri olarak görüyoruz ve çökmesini arzu etmiyoruz” açıklaması yaptı.