Kürdistan'dan Türkiye sınırı için yeni öneri

Irak'ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin sınırları üzerine yaşanan gerilim konusunda Erbil'den yeni öneri geldi. Sınır kontrolünü tamamen devretmeyi reddeden Kürdistan Bölgesel Yönetimi, peşmerge ile Irak ordusunun ortak denetim kurmasını önerdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), Bağdat'taki merkezi hükümetle gerilim konusunda kapsamlı bir öneri sundu. Öneriler arasında, Türkiye sınırında Irak ordusu ile peşmergenin ortak kontrol kurması da bulunuyor. IKBY hükümetinin Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamadaki öneriler, Reuters'ın aktardığı şekliyle şöyle:

  • Türkiye ile IKBY arasındaki Habur sınır kapısının ortak bir güç tarafından kontrol edilmesi, ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonun da buraya sınıra gözlemci göndermesi;
  • Bütün cephelerde ateşkes ilan edilmesi;
  • IŞİD'le mücadelede işbirliğinin sürmesi;
  • Hem Bağdat'ın hem Erbil'in üzerinde hak iddia ettiği Kerkük gibi tartışmalı bölgelere ortak güç konuşlandırılması.

'İYİ NİYET VE GÜVEN İNŞASI' VURGUSU

Açıklamada, böyle bir gelişmenin 'Irak anayasası çerçevesinde bir anlaşmaya varılana dek sınırlı ve geçici bir düzenleme getirecek türden bir iyi niyet ve güven inşası adımı' olacağı belirtildi.

Önerinin, taraflar arasındaki sınır geriliminin dün gece tırmanmasının ardından gelmesi dikkat çekti. Irak ordusu dün gece, Kürt yetkilileri Türkiye, İran ve Suriye sınırında kontrolü devretmeyi geciktirmekle suçlayıp yeni askeri saldırı tehdidinde bulunmuştu. (Dış Haberler)