Irak Kürt petrolünü Türkiye'den istedi!

Irak Devlet Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO), Bağdat'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin petrol ihracatı üzerinde kontrolü devralmak için Türkiye'den izin istediğini açıkladı. Açıklamaya göre, taraflar arasında anlaşma sağlanana dek Kerkük'ten Ceyhan'a ham petrol pompalanmayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ta merkezi hükümetle Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki gerilim sürerken, geleceği en çok merak edilen konulardan biri de Türkiye ile Erbil yönetimi arasındaki petrol ticareti.

Irak devletine ait Irak Devlet Petrol Pazarlama Şirketi'nden (SOMO) bugün bu konuda bir açıklama geldi. Açıklamada, Bağdat yönetiminin Kürdistan Bölgesi'nin bütün petrol ihracatını kontrol altına almayı planladığı ve Bağdat'ın Türkiye'ye ihracatı devralmak için Ankara'dan izin istediği belirtildi.

SOMO 'Kürdistan Bölgesel Yönetimi'yle koşullar üzerinde anlaşma sağlanmadan Kerkük'teki sahalardan Ceyhan'a ham petrol gönderilmeyeceğini' de açıklarken, ilgili görüşmelerin sürdüğü belirtildi.

Açıklamada, Irak yönetiminin Kerkük-Ceyhan boru hattının şu an çalışmayan bölümünün üç ay içinde onarılmasının planlandığı bilgisi de verildi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Türkiye'yle tek taraflı petrol ticareti Bağdat'la Erbil arasındaki en önemli tartışma konularından biriydi. Bağdat, bu sebeple Ankara'ya da tepki göstermişti. (Dış Haberler)