Bin Ladin'in arşivi yayınlandı

CIA, Usame bin Ladin'in evinde el koyduğu belgeleri kamuoyuna açıkladı. CIA, amacın örgüt hakkında halkı bilgilendirmek olduğunu söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CIA, 2011'de Usame Bin Ladin'in öldürüldüğü sırada el konulan 470 bin dosyayı kamuoyuna açık hale getirdi. Bin Ladin'in o dönem saklandığı Abbottabad'da ele geçirilen dosyalar arasında Usame Bin Ladin'in kişisel günlükleri, sakladığı belgeler, ses ve video dosyaları bulunuyor. Video dosyalarından birinde, bugün nerede olduğu bilinmeyen, oğlu Hamza'nın düğün görüntüleri yer alıyor.  Hamza Bin Ladin'in babası Usame Bin Ladin'in veliahtı olması bekleniyordu.

BBC'nin haberine göre, ortaya çıkan en önemli bilgiler arasında El Kaide ve IŞİD arasındaki çatlağın kaynağı olan stratejik, doktrinel ve dini ihtilaflar hakkında veriler bulunuyor. Yayınlanan yeni bilgilere göre El Kaide'nin Arap Baharı'na etki etmeye çalıştığı görüyor.

Buna ek olarak El Kaide'nin hem medya imajı hem de örgütün yanlışları sebebiyle Müslüman toplum üzerindeki yıpranmış imajını düzeltmek için çaba içine girdiği görülüyor.

Abbotabad'daki bilgisayarlarda ayrıca Hollywood filmleri, çocuklara yönelik çizgi filmler ve Usame Bin Ladin'in kendisi hakkında da birkaç belgesel bulundu.

CIA'DEN YAZILI AÇIKLAMA

CIA Genel Direktörü Mike Pompeo tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında, "El Kaide hakkında bugün yayınlanmış olan materyaller Amerikan halkına bu terör örgütünün tasarıları ve çalışmalarının iç yüzünü daha fazla anlama fırsatı veriyor. CIA, ulusal güvenliği korumak yükümlülüğümüzle uyumlu olarak ABD halkıyla yeni bilgiler paylaşma fırsatını değerlendirecektir" dedi.