Katalonya Başkanı: Kaçmadık!

İspanya Anayasa Mahkemesi Katalonya bölgesinin bağımsızlık ilanını geçersiz ilan etti. Katalan lider Puigdemont ise Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, 'kaçtığı' iddiasını reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'da Katalonya'nın bağımsızlık ilanı sonrası gerilim sürüyor. İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalan parlamentosunun cuma günkü bağımsızlık ilanını hükümsüz kılan bir karar aldı. Katalan özerk yönetiminin görevden alınan başkanı Carles Puigdemont ise Belçika'ya sığınmak istediği iddiasını reddedip 21 Aralık'ta erken seçim isteyen merkezi hükümetin 'demokratik restini gördüğünü' söyledi.

Brüksel'de basın toplantısı düzenleyen Puigdemont, kaçmaya çalışmadığını, kendisine garantiler verilmesi halinde geri döneceğini açıkladı. Katalan lider, Brüksel'e 'Katalonta meselesini Avrupa Birliği'nin kalbine yerleştirmek için geldiğini' belirtti.

İspanya'nın merkezi hükümeti, Katalan parlamentosunun bağımsızlık ilanından hemen sonra bölgesel parlamentoyu ve Katalan hükümetini lağvetmiş, 21 Aralık'ta bölgesel seçimler düzenlenmesi kararı almıştı. Puigdemont, bu kararı demokratik bir meydan okuma olarak gördüğünü ve kabul ettiğini söyledi. (Dış Haberler)